Doniczki na zioła ze skorupek jajek to świetny sposób na ich powtórne wykorzystanie. Takie doniczki są nie tylko ekologiczne ale także będą stanowiły ozdobę naszej kuchni. Ponadto skorupki jajek to naturalny i jeden z najlepszych nawozów dla roślin. W ich składzie znajdują się takie pierwiastki jak cynk, siarka, krzem cz fluor oraz ponad 80 % przyswajalnego wapnia. Uprawa ziół w takich doniczkach to gwarancja ich niezwykle zdrowego rozwoju. Jak zrobić doniczki na zioła ze skorupek jaj? Oto prosty przepis.
Będziesz potrzebować:
- papierowe pudełko po jajkach z wgłębieniami
- jajka (6 lub 10 w zależności od pudełka)
- małej łyżeczki
- flamastra
- nasion ziół
- ziemi do uprawy roślin
- opcjonalnie farby plakatowe do pokolorowania skorupek
Wykonanie:
Po sparzeniu jajek gorącą wodą odstawiamy je do ostudzenia. Następnie małą łyżeczką delikatnie stukamy w czubek jajka i usuwamy połamane kawałki tak, by powstał otwór o obwodzie nieznacznie większym od naszego palca. Po opróżnieniu jajka oczyszczamy je wodą po czym odstawiamy do wyschnięcia. Na skorupkach piszemy flamastrem lub pędzlem i farbą nazwę zioła jakie zostanie w niej posadzone, np. bazylia, kolendra itp. Podpisane doniczki wkładamy do pudełka . Małą łyżeczką wsypujemy do każdej ziemię do uprawy ziół w doniczkach. Wystarczy około 2 łyżeczki. Po wrzuceniu do niej kilku nasion zioła przysypujemy ziemią. Przygotowane w ten sposób doniczki z ziołami należy ustawić na parapecie w kuchni tak, by zapewnić im dostęp do promieni słonecznych. W ciepłe dni może to być balkon lub taras. Należy też podlać nasionka najlepiej małym ręcznym spryskiwaczem, a potem cyklicznie podlewać zgodnie z zasadami domowej uprawy ziół.