Współcześnie mamy dostęp do szerokiej oferty produktów spożywczych, które dodatkowo możemy zakupić właściwie przez całą dobę. Chociaż zdaje się to bym idealnymi warunkami do przemyślanych zakupów, na świecie wciąż marnuje się około 30% produkowanej żywności. Nie jest to jedynie kwestia zmarnowanych pieniędzy, ale i zwiększonej w ten sposób produkcji śmieci, zanieczyszczenia środowiska, a także marnowania zasobów naturalnych wykorzystanych do produkcji pokarmów. By zacząć racjonalnie gospodarować żywnością i ograniczyć globalne marnotrawstwo warto wdrożyć kilka zasad.
Niekupowanie na zapas
Większość jedzenia marnuje się, ponieważ mija data jego przydatności do spożycia. Często dzieje się tak, ponieważ nie zdążamy go zjeść przez zbyt dużą zawartość lodówki. Podstawową zasadą niemarnowania jedzenia jest więc niekupowanie go na zapas. Nie powinno się też robić zakupów będąc głodnym, ponieważ istnieje możliwość, że pod wpływem impulsu kupi się za dużo. Na zakupy warto zabierać ze sobą listę, czy to w formie papierowej, czy notatki w telefonie.
Patrzmy na datę przydatności
Należy pamiętać, by w czasie zakupów sprawdzać świeżość produktów oraz ich datę przydatności do spożycia. W domu za to należy kierować się dwiema zasadami: pierwsze zjadamy to, co zostało wcześniej kupione, a także najpierw zjadamy produkty o najkrótszej dacie przydatności. Wdrożenie tych zasad znacznie ograniczy wyrzucanie nieświeżych czy przeterminowanych artykułów.
Odpowiednie przechowywanie
By nie wyrzucać jedzenia, warto jest też je odpowiednio przechowywać - wybierać opakowania z możliwością ponownego zamknięcia, a także dbać o układ w lodówce. Na wysokości wzroku powinny być produkty, które najszybciej stają się nieświeże, czyli na przykład sery i wędliny. Jedzenie z najkrótszą datą przydatności także warto ustawiać z przodu, by zjeść je jako pierwsze. Nadmiar pożywienia najlepiej zamrozić.
Gotujmy kreatywnie
Zanim pójdzie się na zakupy, warto zrobić przegląd lodówki i szafek. Być może zostały resztki produktów, o których zapomnieliśmy, a jeszcze mogą zostać użyte. Warto myśleć kreatywnie i łączyć je ze sobą, bez kupowania ich standardowych dodatków. W ten sposób odkryć można nowe, zaskakujące smaki i połączenia, a przy tym zapobiec wyrzuceniu dobrego jedzenia.