Lodówka w dzisiejszych czasach jest niezbędnym elementem każdego wyposażenia kuchennego. Na rynku są dostępne nowoczesne lodówki w różnych rozmiarach, kolorach czy kształtach. Jednak, warto pamiętać że o każdą lodówkę trzeba dbać i czyścić ją prawidłowo, aby przetrwała przez wiele lat. Prawidłowe korzystanie z lodówki oraz utrzymanie jej w odpowiedniej czystości pozwoli przechowywać potrawy przez dłuższy czas, unikając ich popsucia się. W kilku prostych krokach Najlepsze-porady.pl podpowiedzą Ci jak najlepiej utrzymać lodówkę w czystości.
1) Opróżnianie i rozmrażanie
Na samym początku należy wyciągnąć lodówkę z prądu. Gdy już będzie wyłączona otwieramy wszystkie drzwi i opróżniamy nie tylko z produktów, które mamy w lodówce, ale również z szuflad i półek. Rozmrażanie lodówki może potrwać kilka godzin, więc przez ten czas możesz dokładnie umyć szuflady i pułki od lodówki płynem do naczyń i je dokładnie wysuszyć. Co jakiś czas wylewaj wodę zgromadzoną w lodówce. Nie należy przyśpieszać proces rozmrażania żadnymi sposobami ponieważ może to wpłynąć na poprawne działanie lodówki. Również, nie warto skrobać nożem lód bo łatwo mogą się pojawić zadrapania i uszkodzenia na lodówce.
2) Mycie lodówki
Gdy lodówka będzie całkowicie rozmrożona można zacząć ją czyścić. Nie używa się żadnych mocnych środków czystości. Ciepła woda z mydłem i z dodatkiem trochę sody oczyszczającej jest wystarczające. Do 1 litra wody dodajemy 1 łyżkę sody. Jeśli nie masz sody oczyszczającej w domu to na pewno masz ocet. Ocet z wodą w proporcjach 3 łyżki octu na jeden litr wody również Ci pomoże. Umyj dokładnie lodówkę, spłucz ją i przetrzyj suchą szmatką. Twoja lodówka jest już gotowa.
3) Układanie produktów do lodówki
Ponowne układanie naszych produktów do lodówki jest najłatwiejszą częścią. Jedyne co warto pamiętać to aby nie przeciążać lodówkę oraz konkretne szuflady i półki dużą ilością produktów bo to może wpłynąć negatywnie na jej działanie.
Jeśli chcesz zachować na dłużej czystą lodówkę i pozbyć się różnych zapachów to pamiętaj że wszystkie produkty muszą być w pojemnikach lub folii aluminiowej aby nie uwalniały swój zapach i dodaj do małej podstawki trochę proszku do pieczenia. Proszek idealnie neutralizuje wszystkie nieprzyjemne zapachy :)