Mole spożywcze z pewnością nie są mile widzianymi gośćmi w kuchni. Na szczęście, aby pozbyć się ich na dobre nie trzeba stosować żadnych chemicznych preparatów. Sprawdź jakie są najbardziej skuteczne sposoby na pozbycie się moli w kuchni.
Jak pozbyć się moli?
Mole spożywcze toi szaro-brązowe owady ze skrzydłami, które lubią suche produkty, takie jak kasze, mąki, ryż itp. Chowają się w szafkach kuchennych, gdzie składają jaja. Larwy moli spożywczych potrafią przegryzać się nawet przez foliowe opakowania i przeciskać przez drobne szczeliny. Jeśli w produktach żywnościowych zauważasz więc ślady ich obecności, przede wszystkim rozpocznij od wyrzucenia zainfekowanej żywności. Najlepiej wrzuć wszystko do plastikowych worków, zawiąż i wynieś od razu na śmietnik. Dla profilaktyki warto wyrzucić nie tylko te produkty w których znajdują się mole i larwy, ale także wszystkie, nawet nienapoczęte rzeczy, do których mogły się przedostać.
Kolejnym krokiem jest dokładne umycie szafek. Nie zapominaj o rogach i szczelinach, ponieważ w nich często lubią chować się i przebywać mole. Najlepiej poodsuwaj szafki i dokładnie poodkurzaj. Pozbądź się przede wszystkim resztek jedzenia i okruszków, którymi żywią się mole. Do mycia szafek możesz używać ciepłej wody z mydłem. Oprócz tego warto przetrzeć je roztworem wody z octem, do którego możesz dodać kilka kropel olejku goździkowego lub cytrusowego.
Jak zabezpieczyć się przed molami na przyszłość?
Aby uchronić się przed molami spożywczymi w przyszłości, warto przechowywać żywność w szklanych słoikach. Będą one stanowiły skuteczną barierę dla moli i pozwolą zachować świeżość na dłużej. Warto również wiedzieć, że mole najczęściej znajdują się w produktach, które zakupiliśmy, dlatego zanim włożymy je do słoików, warto umieścić je na kilka dni w zamrażalniku na kilka dni. W ten sposób larwy zginą. Mole nie lubią intensywnych zapachów, dlatego skutecznie odstraszą je cytrusy, goździki i aromat waniliowy. Warto więc spryskać wnętrze szafek olejkami lub ususzyć owoce i umieścić je na miseczce.
Choć mole nie są mile widziane w kuchni, to ich spożycie nie stanowi dla człowieka zagrożenia. Nie wywołują żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ani nie przenoszą niebezpiecznych chorób.