09.02.2024

Produkty spożywcze, których nie powinno przechowywać się w lodówce

Produkty spożywcze, których nie powinno przechowywać się w lodówce

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Michał Lewandowski
Michał jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, ekspertem od finansów osobistych i oszczędzania. Jego artykuły zawierają praktyczne wskazówki dotyczące zarządzania budżetem, inwestowania pieniędzy oraz osiągania finansowej stabilności.
Udostępnij

Dzięki lodówce żywność może na dłużej zachować świeżość. Chętnie korzystamy z tej możliwości, a wielu z nas odruchowo umieszcza na półkach niemal każdy produkt spożywczy. Tymczasem wiele z nich nie powinno trafiać do lodówki, ponieważ niska temperatura może zmienić smak niektórych produktów, pozbawić właściwości odżywczych, a nawet - paradoksalnie - przyczynić się do szybszego zepsucia. Przedstawiamy listę kilku produktów, które powinno się przechowywać poza lodówką. 


Pomidory
Najpowszechniejszy błąd, który popełnia wiele osób, to umieszczanie pomidorów w lodówce. Warzywa te nie znoszą zimna i w niskiej temperaturze tracą swój smak i aromat. Pomidory można śmiało przechowywać w temperaturze pokojowej, a nawet na okiennym parapecie (jeśli nie są zbyt dojrzałe). W momencie, gdy ich skórka zacznie się marszczyć to znak, że należy je spożyć bo lada moment się zepsują. Zamiast wkładać je do lodówki przygotuj z nich zupę lub pyszny sos pomidorowy do makaronu. 

Banany
Banany umieszczone w lodówce szybko tracą swoje cenne właściwości, a ich skórka brązowieje. Owoce te wymagają jednak nieco niższej temperatury niż pokojowa, dlatego warto przechowywać je w miejscu chłodnym i zaciemnionym. 

Miód
Miód uznawany za jeden z najcenniejszych darów natury bogaty jest w witaminy, minerały i kwas foliowy. Powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej, dlatego pod żadnym pozorem nie należy go umieszczać w lodówce. Nie powinniśmy również wystawiać go na działanie promieni słonecznych, dlatego najlepszym miejscem dla miodu będą kuchenne szafki. Miód nawet po otwarciu nie psuje się przez bardzo długi czas, pod warunkiem, że wydobywany jest ze słoika zawsze przy pomocy czystej łyżeczki.

Masło orzechowe
Masło orzechowe, które jest wspaniałym dodatkiem do kanapek naleśników i deserów, często po otwarciu ląduje w lodówce, a to duży błąd. W niskiej temperaturze szybko traci swoje właściwości odżywcze i smak. Optymalnymi warunkami dla masła orzechowego - podobnie jak w przypadku miodu będzie kuchenna szafka. 

Sos sojowy
Sos sojowy potrafi podkreślić smak wielu potraw, a ponadto zawiera w sobie witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także białko. Nie lubi on niskich temperatur, dlatego po otwarciu nie powinniśmy wkładać go do lodówki. Sos sojowy można bez przeszkód przechowywać w warunkach pokojowych nawet przez kilka miesięcy.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Najlepsze porady o ogrodzie i domu Czy nasza porada Produkty spożywcze, których nie powinno przechowywać się w lodówce przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Produkty spożywcze, których nie powinno przechowywać się w lodówce? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Produkty spożywcze, których nie powinno przechowywać się w lodówce
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
ciekawe może i tak...
~Tadeusz Lewandowski
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności