Dzięki lodówce żywność może na dłużej zachować świeżość. Chętnie korzystamy z tej możliwości, a wielu z nas odruchowo umieszcza na półkach niemal każdy produkt spożywczy. Tymczasem wiele z nich nie powinno trafiać do lodówki, ponieważ niska temperatura może zmienić smak niektórych produktów, pozbawić właściwości odżywczych, a nawet - paradoksalnie - przyczynić się do szybszego zepsucia. Przedstawiamy listę kilku produktów, które powinno się przechowywać poza lodówką.
Pomidory
Najpowszechniejszy błąd, który popełnia wiele osób, to umieszczanie pomidorów w lodówce. Warzywa te nie znoszą zimna i w niskiej temperaturze tracą swój smak i aromat. Pomidory można śmiało przechowywać w temperaturze pokojowej, a nawet na okiennym parapecie (jeśli nie są zbyt dojrzałe). W momencie, gdy ich skórka zacznie się marszczyć to znak, że należy je spożyć bo lada moment się zepsują. Zamiast wkładać je do lodówki przygotuj z nich zupę lub pyszny sos pomidorowy do makaronu.
Banany
Banany umieszczone w lodówce szybko tracą swoje cenne właściwości, a ich skórka brązowieje. Owoce te wymagają jednak nieco niższej temperatury niż pokojowa, dlatego warto przechowywać je w miejscu chłodnym i zaciemnionym.
Miód
Miód uznawany za jeden z najcenniejszych darów natury bogaty jest w witaminy, minerały i kwas foliowy. Powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej, dlatego pod żadnym pozorem nie należy go umieszczać w lodówce. Nie powinniśmy również wystawiać go na działanie promieni słonecznych, dlatego najlepszym miejscem dla miodu będą kuchenne szafki. Miód nawet po otwarciu nie psuje się przez bardzo długi czas, pod warunkiem, że wydobywany jest ze słoika zawsze przy pomocy czystej łyżeczki.
Masło orzechowe
Masło orzechowe, które jest wspaniałym dodatkiem do kanapek naleśników i deserów, często po otwarciu ląduje w lodówce, a to duży błąd. W niskiej temperaturze szybko traci swoje właściwości odżywcze i smak. Optymalnymi warunkami dla masła orzechowego - podobnie jak w przypadku miodu będzie kuchenna szafka.
Sos sojowy
Sos sojowy potrafi podkreślić smak wielu potraw, a ponadto zawiera w sobie witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także białko. Nie lubi on niskich temperatur, dlatego po otwarciu nie powinniśmy wkładać go do lodówki. Sos sojowy można bez przeszkód przechowywać w warunkach pokojowych nawet przez kilka miesięcy.