09.02.2024

Jak gotować zdrowe dania z jajek?

Jak gotować zdrowe dania z jajek?

Ocena artykułu

Brak opinii. Podziel się swoją opinią w sekcji komentarzy!
autor
Autor artykułu
Magdalena Jankowska
Magdalena jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, ekspertką od urody i pielęgnacji skóry. Jej artykuły oferują praktyczne porady dotyczące pielęgnacji ciała, makijażu, oraz wyboru odpowiednich kosmetyków.
Udostępnij

Jaja to jedno z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Są one nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe! Dla wielu osób są wręcz nieodzownym elementem codziennej diety. Jak jednak zgotować je, aby były zdrowe, lekkostrawne i smaczne? Oto kilka praktycznych rad.


Wybór jaj

Wybór jaj to najważniejszy krok na drodze do przygotowania smacznych, zdrowych i wartościowych jajek. Odpowiednia jakość produktu jest kluczowa. Jaja powinny być świeże i pochodzić od kur hodowanych w naturalnych warunkach, najlepiej karmionych ekologicznie. Jaja ekologiczne zawierają więcej cennych składników odżywczych, jak witaminy A, E, D oraz omega-3. Wybierajmy jaja oznaczone jako "bio" lub "eko", które są również wolne od antybiotyków i hormonów.

Sposób gotowania

Sposób gotowania to kolejny istotny aspekt. Najzdrowszym sposobem na przygotowanie jaj jest gotowanie, ponieważ nie wymaga to dodatkowych tłuszczy. Jaja możemy gotować na twardo lub na miękko, a także na parze. Ważne jest, aby nie gotować jaj zbyt długo, ponieważ traci to znaczną ilość witamin i składników mineralnych. Jajko na twardo powinniśmy gotować przez 9-12 minut, jajko na miękko – przez 3-4 minuty. Gotowane na parze jaja, to świetna alternatywa dla osób, które nie lubią tzw. "zielonego pierścienia" wokół żółtka w jajach na twardo.

Wzbogacanie smaku

Zdrowe jajka nie muszą oznaczać nudnych dań! Możemy je wzbogacać o różne składniki. Bardzo dobrze sprawdza się dodawanie świeżych ziół (np. pietruszki, szczypiorku, koperku), a także warzyw. Frittata czyli jajeczna zapiekanka z warzywami, to jedno z najzdrowszych dań z jaj. Można w niej umieścić praktycznie dowolne warzywa, które mamy pod ręką, a całość przyrządzić także bez dodatku tłuszczu.

Jaja w diecie

Jaja w diecie to ważny składnik zdrowego odżywiania. Ze względu na bogactwo białka, jaja są niezwykle sycącym posiłkiem, dlatego szczególnie polecane są osobom, które chcą schudnąć. Ponieważ jednak żółtko jaja zawiera sporo cholesterolu, nie powinniśmy spożywać więcej niż 3-4 całe jaja tygodniowo. Jeżeli kochamy omlety czy jajecznicę, możemy przyrządzić je bez żółtek, a więc bez tłuszczu i cholesterolu. Możemy również eksperymentować z dodatkami do jaj – warto spróbować na przykład jajka w awokado czy sałatki z jajkiem na twardo.
Pamiętajmy, że klucz do zdrowego gotowania jaj to przede wszystkim ich odpowiedni wybór, umiejętność gotowania oraz dbanie o urozmaicenie w przepisach. Przyrządzane w ten sposób jaja dostarczają nam mnóstwo cennych składników odżywczych, a przy tym są niezwykle smaczne. Bon appétit!

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka
(0)
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności