Wielu ludzi docenia obecnie moc warzyw i owoców. Staramy się dobrze odżywiać, by być jak najdłużej zdrowymi i silnymi ludźmi. Aby zachować świeżość wielu produktów, najlepiej je zamrozić. Warzywa się świetnie do tego nadają. Nieraz w zimie mamy często na nie ochotę, jednak na sklepowych półkach ich nie ma. Jednym z takich przysmaków jest bób. Jak go zamrozić, by nie stracił na wartościach odżywczych?
Mrożenie bobu w kilku krokach
Nie każde warzywo czy roślina nadaje się do zamrożenia. Czasem trzeba ją też odpowiednio przygotować. Bobu nie mrozimy surowego. Na samym początku należy go włożyć na kilka minut do wrzątku. Następnie szybko polewamy go zimną wodą po odcedzeniu, a potem suszymy go i pakujemy w odpowiednich porcjach do woreczków. Tak przygotowany bób układamy w zamrażarce i gotowe. Można przechowywać go w ten sposób nawet kilka miesięcy, a więc do nastepnego sezonu na bób.
Jak później go przyrządzić?
Bób wyjęty z zamrażarki jest od razu gotowy do spożycia. Czasami można go również chwilę podgotować, zależy jaki najbardziej nam smakuje i do czego go użyjemy. Najlepiej smakuje polany masłem lub też podsmażoną bułką tartą. Niektórzy lubią do niego wypić szklankę kefiru. Bób ma bardzo dużo witamin i minerałów. Może być spożywany bez ograniczeń jeśli tylko go lubimy. Dodatkowo robi się z jego udziałem sałatki z innymi warzywami. Mrożony smakuje tak samo dobrze jak świeży, więc warto się zaopatrzyć w kilka woreczków na zimę.