Naleśniki robi się bardzo łatwo. Najbardziej pracochłonny jest sam proces wysmażenia sporządzonego ciasta, ale i z tym mozna sobie poradzić smażąc na dwie patelnie. Jednak na naleśniki jest tak wiele przepisów, ze w końcu nie wiadomo jak je zrobić. Raz wychodzą za twarde, innym razem się rwą. Jaki jest dokładny przepis na naleśniki?
Ważna jest konsystencja ciasta
Do naleśników potrzebna Ci będzie woda, mleko, mąka, jajka. Na początku wlej około pół szklanki wody, pół szklanki mleka i dodaj dwa jajka. Całość dokładnie wymieszaj mikserem. Możesz również dodać szczyptę soli. Następnie powoli zacznij wsypywać mąkę. Oczywiście mogłabyś zmiksować wszystko od razu, jednak polecam to dopiero, gdy już będziesz wiedziała jakie proporcje są odpowiednie. Na początku lepiej wsypać mąkę dopiero do zmiksowanych pozostałych produktów, dzięki czemu nie porobią się znane grudki z mąki. Wsypuj ją powoli i zwróć uwagę na konsystencję. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, żeby Ci się nie przerwały. Z drugiej strony zbyt dużo mąki sprawi, że będą twarde i gumowe. Postaraj się żeby ciasto miało konsystencję lejącą, niczym zupa krem.
Zaczynamy smażenie
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Nie warto go dawać dużo, bo wsiąknie w ciasto. Jednak musisz również dolewać go w trakcie smażenia pomiędzy kolejnymi plackami, by nie stały się one zbyt suche. Wybierz patelnię, do której nie przywierają smażone przyprawy. Po nalaniu małej chochelki ciasta na nią po prostu przechylaj patelnię na boki, by jak najcieniej się ono rozlało po całej jej powierzchni. Naleśniki będą wtedy cieniutkie i smaczne. Smaż naleśniki z dwóch stron, nieco mocniej w przypadku kiedy będziesz je jeść od razu, a mniej kiedy masz zamiar je odsmażać. Przerzucanie ich na drugą stronę też nie jest trudne. Możesz po prostu użyć szerokiej łopatki do ich odwrócenia.
Co dodać do naleśników?
Posmaruj je dżemem, przyrządź ser z cukrem jako farsz lub pokrój w kostkę owoce. Poza tym naleśniki doskonale smakują z kurczakiem i warzywami. Możesz z nich zrobić tortillę, wrap, burrito albo nawet krokiety. Możliwości jest bardzo wiele. Kiedy masz już gotowe placki, możesz eksperymentować z dodatkami.