Czy Ty też należysz do osób, które każdego dnia wyjmują w trakcie przerwy obiadowej przygotowywane na szybko kanapki z plastrem szynki lub sera? A może dbając o każdą minutę snu nie masz czasu nawet na to i po drodze do pracy kupujesz drożdżówkę z niezidentyfikowanym nadzieniem? Taki sposób odżywiania nie będzie na dłuższą metę dobry dla Twojego organizmu i nie dostarczy Ci siły do pracy. Na szczęście z pomocą przychodzą Lunch Boxy, czyli dania, które możesz przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy w plastikowym pojemniku.
Lunch Boxy to świetny sposób, aby w ciągu dnia pracy zjeść pełnowartościowy posiłek. Są proste w przygotowaniu, zdrowe i co najważniejsze - smaczne! Przygotowaliśmy trzy przepisy, których przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Wzięliśmy pod uwagę, że nie każdy w pracy dysponuje chociażby kuchenką mikrofalową w której można podgrzać posiłek, dlatego prezentowane dania smakują dobrze również na zimno.
1. Wrap z warzywami
Wrapy to świetny zamiennik kanapek, ponieważ możesz umieścić w nich więcej składników nie martwiąc się o to, że będą wypadać w trakcie konsumowania. Zawartość może być tak naprawdę dowolna. W tym przepisie proponujemy dodatki w śródziemnomorskim stylu.
Składniki:
- placki tortilla (najlepiej pełnoziarniste),
- serek kanapkowy,
- sałata rzymska, rukola lub inna, taka jak lubisz,
- ser feta,
- suszone pomidory,
- oliwki,
- zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania: warzywa i fetę pokrój na mniejsze kawałki. Posmaruj tortillę z jednej strony serkiem kanapkowym. Umieść sałatę, warzywa i ser. Posyp ziołami do smaku. Złóż tortillę z każdej ze stron. Możesz przekroić całość w pół, dzięki czemu będzie Ci wygodnie jeść.
2. Sałatka meksykańska z kaszy kuskus
Kasza kuskus to wspaniały wynalazek nawet dla najbardziej leniwych kucharzy. Nie wymaga ona gotowania. Wystarczy, że zalejesz ją wrzątkiem i pozostawisz na 5 minut. Do tego wystarczy dodać warzywa, odrobinę majonezu i gotowe!
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus,
- 5 pomidorków koktajlowych,
- pół szklanki ugotowanej czerwonej fasoli,
- pół szklanki kukurydzy,
- ser żółty do posypania,
- natka świeżej kolendry,
- 2 łyżki majonezu.
Sposób przygotowania: zalaną wcześniej kasze kuskus połączyć z przepłukaną pod wodą fasolą i kukurydzą. Wkroić pomidorki, dodać majonez i dobrze wymieszać. Posypać startym serem i udekorować kolendrą.
3. Placki z cukinii z jogurtem
Placki z cukinii to nieco zdrowsza alternatywa dla placków ziemniaczanych. Możesz zjeść je na zimno z jogurtem naturalnym z dodatkiem świeżych ziół.
Składniki:
- mała cukinia,
- 2 łyżki płatków jaglanych,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 jajko,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób wykonania: cukinię zetrzeć na tarce. Odczekać chwilę i odcisnąć nadmiar wody. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. na patelni rozgrzać olej. Nakładać po łyżce masy i smażyć z każdej strony na złoty kolor.