09.02.2024

Wyjątkowa Burgundia – ojczyzna wybitnego wina

Wyjątkowa Burgundia – ojczyzna wybitnego wina

Ocena artykułu

Na podstawie 1 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Anna Kowalczyk
Anna jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z rodzicielstwem i wychowaniem dzieci. Jej artykuły są pełne praktycznych porad dla rodziców, inspiracji oraz wskazówek dotyczących budowania zdrowych relacji rodzinnych.
Udostępnij

Słynne wina z Burgundii zachwycają smakiem i aromatem, ale nierzadko wręcz powalają swoją ceną. Pochodzące z samego serca Francji trunki są prawdziwie unikalne, a przyczyniła się do tego zarówno historia regionu, jak i warunki hydrogeologiczne.


Burgundia – region niewielki, lecz bardzo zróżnicowany

Tak jak wspominaliśmy, doskonałe wina z Burgundii zawdzięczają swoją estymę historii regionu i unikalnym warunkom klimatycznym. Niewielki region Francji, rozciągający się pomiędzy miastami Dijon i Lyon obfituje aż w 84 apelacji AOC, a każda z nich produkuje trunki o odmiennych charakterystykach. To ogromne rozdrobnienie jest efektem podziału ziem w Burgundii między możnowładców a katolickich zakonników, co miało miejsce w średniowieczu.

Przez setki lat, mnisi i burżuazja opracowywali własne metody uprawy i produkcji wina, czerpiąc korzyści ze zróżnicowanego klimatu Burgundii oraz wielu typów występujących w tym regionie gleb. Spowodowało to ukształtowanie obrazu tego regionu jako „ojczyzny terroir”, gdyż pochodzące z niej wina zawdzięczają swój charakter unikalnym cechom miejsca, w którym zostały wyprodukowane. Nie zmieniło się to do dziś – i owszem, po Rewolucji Francuskiej ziemia została odebrana Kościołowi Katolickiemu, jednak tradycja winogrodnicza przetrwała i ma się naprawdę dobrze!

Zrozumieć Burgundię, czyli szybki „rzut okiem” na podział regionu

Burgundia może wydawać się wyjątkowo skomplikowanym regionem nie tylko dla osoby zaczynającej przygodę z winem, ale także dla wprawionego konesera winnego trunku. Ten wąski pasek ziemi między Dijon a Lyon dzieli się na cztery, pięć lub sześć głównych regionów, w zależności od klasyfikacji. Najważniejsze z nich, w kolejności od położonych najbardziej na północy, to:

- Côte de Nuits i Côte de Beaune, które razem opisywane są jako Złote Zbocza (Côte d’Or)

- Côte de Chalonnaise,

- Mâconnais.

Często do tej grupy zalicza się także:

- położone na północ od Côte d’Or Côte d'Auxerre, słynące z win Chablis,

- położone najbardziej na południu, najbliżej Lyon Beaujolais, znane głównie z młodych win.

Mimo iż uprawa winorośli w regionie Burgundii odbywa się na niewielkim obszarze – raptem 30 hektarach – rozdrobnienie gruntów sprawia, że różnorodność win jest ogromna. Wspomniane wcześniej apelacje dzielą się na 4 poziomy jakości, zaczynając od najtańszych regionalnych – najbardziej „ogólnych”, przez apelacje village, z których wina pochodzą z okolic danej wioski, apelacje ze statusem Premier Cru – czyli wina z okolic jednej wioski, ale z winogron wyłącznie z wysokiej jakości siedlisk (jest ich ponad 600), aż po wyjątkowe Grand Cru – czyli wina z najbardziej prestiżowych winnic.

Złote Zbocza – wizytówka Burgundii

Spośród 33 apelacji Grand Cru w Burgundii, aż 32 pochodzą z regionu Côte d’Or i stanowią jedynie 2% całkowitej produkcji win burgundzkich. Aż 24 apelacje znajdują się w Côte de Nuits – a wśród znakomitych, pochodzących stamtąd, czerwonych win znajdziemy najdroższe trunki świata, takie jak sławne Romaneé-Conti.

Pozostałe 8 apelacji znajduje się w Côte de Beaune, gdzie produkuje się również wybitne, białe wina, głównie z odmiany chardonnay, takie, jak chociażby Montrachet. Ceny burgundów z apelacji Grand Cru nierzadko oscylują w granicach kilku tysięcy dolarów za butelkę, jednak ich jakość jest nieporównywalna z żadnym innym winem.

Pozostałe subregiony Burgundii też są rajem dla fanów wina

Nie oszukujmy się – nie każdego stać na to, by móc pozwolić sobie na zakup butelki Grand Cru z wybitnego rocznika. Na szczęście Burgundia, dzięki swojej różnorodności oferuje amatorom wina wiele innych opcji. Warto zwrócić uwagę na wina usytuowane o jeden stopień niżej w drabince, czyli te oznaczone jako Premier Cru. Trunki te pochodzą z bardzo dobrej jakości siedlisk i nierzadko oferują jakość zbliżoną do najbardziej wybitnych burgundzkich win, przy czym ich cena jest jeszcze w zasięgu „zjadacza chleba”.

Burgundia słynie także z niezwykłego wina z odmiany chardonnay – chablis. Słynie ono z braku charakterystycznych, dębowych nut, które od wielu lat kojarzone są z winami z tego szczepu. Sprawia to, że trunek ten jest „transparentny” – oddaje doskonale charakterystykę terroir, a przy okazji jest bardzo orzeźwiający.

Jeżeli jesteśmy fanami bąbelków – Burgundia też ma coś do zaoferowania. Musujące cremanty mogą być ciekawą alternatywną dla szampana czy franciacorty i mogą spodobać się fanom bardzo modnego ostatnio prosecco. Warto zwrócić na nie uwagę przy wyborze win na wyjątkową okazję.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(1)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
poza winem polecma sie tam wybrać ! pięknie tam jest
~joanta
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności