Najlepsze Porady Kulinaria4 proste przepisy na zimowe napoje

4 proste przepisy na zimowe napoje

4 proste przepisy na zimowe napoje Gorąca czekolada

Zimą, gdy robi się coraz zimniej i coraz wcześniej ciemno, a święta zbliżają się wielkimi krokami, marzeniem większości osób jest zawinięcie się w koc z książką lub odcinkiem serialu oraz z kubkiem... Właśnie, czego? Można sięgnąć wprawdzie po klasyczną herbatę, którą pije się cały rok lub gorącą czekoladą z torebki, ale grudzień to czas, kiedy przede wszystkim dążymy do poczucia przytulności i wyjątkowości. Dlatego warto sięgnąć po bogatsze wersje tych napojów, które nie tylko pobudzą zmysły, ale i skutecznie rozgrzeją zmarznięty organizm, a przy tym można przygotować je samemu w domu. Jak? Zapraszamy do lektury!


Grzane wino
Nic tak nie rozgrzewa, jednocześnie wspaniale pachnąc, jak grzane wino. Przy tym bardzo łatwo przygotować je w domu. Cały proces należy zacząć od wybrania odpowiedniego, czerwonego wina. Jego rodzaj jest właściwie obojętny - grunt, żeby odpowiadał upodobaniom osoby przyrządzającej napój. W przypadku dodatków, grzaniec można wzbogacić poprzez dodanie do niego goździków, imbiru, cynamonu, kardamonu, cytryny lub pomarańczy - także wszystko w zależności od gustu. Napój przygotowujemy wlewając do garnka wina i dodając do niego przyprawy, a potem powoli podgrzewając, aż zacznie parować. Napój ten najlepiej spożywać w żaroodpornych lub glinianych kubkach - wtedy na pewno nie pękną pod wpływem wysokiej temperatury.

Gorąca czekolada
Na myśl o płynnej czekoladzie wielu łasuchom ślina napływa do ust. Klasyczną wersję zalaną mlekiem lub wodą można ubogacić, co udoskonali jej smak, a przy tym wprowadzi w świąteczny nastrój. Na początku należy klasycznie podgrzać w rondelku mleko, a potem stopniowo dodawać do niego mleczną lub gorzką czekoladę i mieszać do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Tak przygotowany napój należy przelać do kubków, a potem według uznania dodać do niego przypraw korzennych, wanilii lub cynamonu. Smak i prezencję napoju wzmocnią także pianki.

Świeżo wyciskanie soki
Zima to świetny czas na przygotowanie soku z cytrusów, których w sklepach o tej porze roku jest pełno, a które fantastycznie zwiększają odporność. Można wybrać opcję z pomarańczy, mango, ananasów, kiwi czy bananów, ale jeśli poszukuje się typowo świątecznej wersji, to zdecydowanie warto postawić na sok z mandarynek.

Świąteczne dodatki do herbaty
Sok z cytryny, pomarańczy lub mandarynki świetnie sprawdzi się także jako dodatek do herbaty. Można do niej wrzucić też kawałki owoców. Zwolennicy słodkich herbat natomiast mogą zastąpić cukier miodem, który ma o wiele więcej dobroczynnych właściwości. Należy jednak pamiętać, że traci je w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza, dlatego należy dodawać go do ostudzonej herbaty.

Dodaj komentarz


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

praca marzeń!
praca marzeń!
Polecam zabiegi u doktor Pardy.
Dzięki, ananasy obierały się elegancko i nikt nie...
Wino i grejpfrut to najlepsze połączenie.
Każdy właściciel psa powinien przeczytać tą publikację.
Bardzo ciekawy przepis. Spróbuję zrobić jedną porcję na próbę...