09.02.2024

5 zdrowych zamienników cukru

5 zdrowych zamienników cukru

Ocena artykułu

Na podstawie 9 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Ewa Wojciechowska
Ewa jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z kulinariami i zdrowym gotowaniem. Jej artykuły zawierają przepisy na smaczne i zdrowe potrawy, porady dotyczące planowania posiłków oraz informacje o wartościach odżywczych różnych produktów.
Udostępnij

Jedząc słodycze oraz rzecz jasna cukier mamy lepszy nastrój i czujemy się znacznie silniejsi, ponieważ we krwi gwałtownie rośnie poziom glukozy. Produkty bogate w węglowodany są jednym z najprostszych sposobów na dostarczenie organizmowi pożądanej energii. Co więcej, spożywanie cukru wiąże się z wydzielaniem dopaminy oraz serotoniny, czyli hormonów odpowiedzialnych za szczęście. Jednakże warto pamiętać, że efekt jest nadzwyczaj krótkotrwały — poziom glukozy spada, a my będziemy stawać się coraz bardziej senni. Skoki energetyczne są niezwykle niebezpiecznie dla trzustki — przyczyniają się do odkładania tkanki tłuszczowej. Duże ilości cukru sprzyjają również wytwarzaniu się próchnicy. Czym zatem można zastąpić cukier?


1. Syrop klonowy
Kanadyjski przysmak, który jest pozyskiwany z pni klonów, zawiera cukier, ale nie tylko! W jego składzie można znaleźć cenne minerały i witaminy. Syrop klonowy jest również źródłem sacharozy, jednakże dostarcza do organizmu nieco mniej kalorii niż biały cukier. Syrop ma oryginalny smak, który świetnie współgra z naleśnikami i deserami.

2. Ksylitol
Ksylitol to syrop, który jest produkowany z brzozy. W smaku jest równie słodki, jak cukier, jednakże nie powoduje gwałtownych skoków glukozy we krwi — dostarcza mniej kalorii. W jego składzie można znaleźć antyoksydanty, które są odpowiedzialne za wstrzymywanie procesów starzenia oraz wzmocnienie układu odpornościowego. Ksylitol zwiększa przyswajanie wapnia. Do każdej diety powinno wprowadzać się go stopniowo — najlepiej w postaci słodzika do kawy lub herbaty.

3. Stewia
Stewia należy do roślin pochodzących z Ameryki Południowej i charakteryzuje się niezwykle słodkim smakiem. Liście oraz łodygi rośliny wykorzystuje się do tworzenia naturalnych słodzików — najmniej przetworzone będą te o kolorze zielonym oraz brązowym. Stewie posiada lekko gorzki posmak, który jednak nie każdemu przypadnie do gustu.

4. Miód
Chociaż pszczeli miód zawiera więcej kalorii niż cukier, to jednak można w nim znaleźć zdrowe enzymy i minerały oraz łatwo przyswajaną fruktozę. Miód wykazuje właściwości grzybobójcze oraz bakteriobójcze, jak również korzystanie wpływa na trawienie. Można używać go do słodzenia ciast, herbaty oraz kawy. Pamiętaj jednak, że traci swoje wszystkie właściwości powyżej 40 stopni.

5. Lukrecja
Lukrecja od wieków jest wykorzystywana w ziołolecznictwie — pomaga na trawienie, działa przeciwzapalnie oraz zwalcza infekcje górnych dróg oddechowych. Lukrecja ma lekko pikantny smak, słodko-gorzki. Jest ona częstym składnikiem żelowych słodyczy. Warto jednak pamiętać, że osoby przyjmujące leki oraz osoby z chorobami krążenia powinny uważać na tę roślinę, ponieważ może wchodzić w niebezpiecznie interakcje.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(9)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
miodu nie należy dodawać do gorącej herbaty
~Łukasz
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
ksylitol stosuję od dawna ale widze ze coraz mniej go stosuję i mniej słodzę.
~Aolss
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Ksylitol podobno jest zdrowszy od cukru. W sumie jest z brzozy która nie rośnie na nawozach jak burak cukrowy i rundapie...
~Lila
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
a ja lubie stewie i ja polecam :)
~Oli
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
zamiast cukru używam miodu pyszny i zdrowy.
~Teresa
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Słyszałam o stewii ale jakoś nigdy jej nie widziałam na sklepowych półkach, albo po prostu jej nie szukałam wystarczająco dobrze. Zamówię przez internet ją i jeszcze lukrecję.
~Moniia
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Uwielbiam zimą dodawać miód zamiast cukier. Latem wolę używać ksylitol do słodzenia herbaty.
~Kama
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Kulinarne porady Czy porada 5 zdrowych zamienników cukru pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema 5 zdrowych zamienników cukru? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada 5 zdrowych zamienników cukru
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Doskonały smak
~5 zdrowych zamienników cukru
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności