Jedząc słodycze oraz rzecz jasna cukier mamy lepszy nastrój i czujemy się znacznie silniejsi, ponieważ we krwi gwałtownie rośnie poziom glukozy. Produkty bogate w węglowodany są jednym z najprostszych sposobów na dostarczenie organizmowi pożądanej energii. Co więcej, spożywanie cukru wiąże się z wydzielaniem dopaminy oraz serotoniny, czyli hormonów odpowiedzialnych za szczęście. Jednakże warto pamiętać, że efekt jest nadzwyczaj krótkotrwały — poziom glukozy spada, a my będziemy stawać się coraz bardziej senni. Skoki energetyczne są niezwykle niebezpiecznie dla trzustki — przyczyniają się do odkładania tkanki tłuszczowej. Duże ilości cukru sprzyjają również wytwarzaniu się próchnicy. Czym zatem można zastąpić cukier?
1. Syrop klonowy
Kanadyjski przysmak, który jest pozyskiwany z pni klonów, zawiera cukier, ale nie tylko! W jego składzie można znaleźć cenne minerały i witaminy. Syrop klonowy jest również źródłem sacharozy, jednakże dostarcza do organizmu nieco mniej kalorii niż biały cukier. Syrop ma oryginalny smak, który świetnie współgra z naleśnikami i deserami.
2. Ksylitol
Ksylitol to syrop, który jest produkowany z brzozy. W smaku jest równie słodki, jak cukier, jednakże nie powoduje gwałtownych skoków glukozy we krwi — dostarcza mniej kalorii. W jego składzie można znaleźć antyoksydanty, które są odpowiedzialne za wstrzymywanie procesów starzenia oraz wzmocnienie układu odpornościowego. Ksylitol zwiększa przyswajanie wapnia. Do każdej diety powinno wprowadzać się go stopniowo — najlepiej w postaci słodzika do kawy lub herbaty.
3. Stewia
Stewia należy do roślin pochodzących z Ameryki Południowej i charakteryzuje się niezwykle słodkim smakiem. Liście oraz łodygi rośliny wykorzystuje się do tworzenia naturalnych słodzików — najmniej przetworzone będą te o kolorze zielonym oraz brązowym. Stewie posiada lekko gorzki posmak, który jednak nie każdemu przypadnie do gustu.
4. Miód
Chociaż pszczeli miód zawiera więcej kalorii niż cukier, to jednak można w nim znaleźć zdrowe enzymy i minerały oraz łatwo przyswajaną fruktozę. Miód wykazuje właściwości grzybobójcze oraz bakteriobójcze, jak również korzystanie wpływa na trawienie. Można używać go do słodzenia ciast, herbaty oraz kawy. Pamiętaj jednak, że traci swoje wszystkie właściwości powyżej 40 stopni.
5. Lukrecja
Lukrecja od wieków jest wykorzystywana w ziołolecznictwie — pomaga na trawienie, działa przeciwzapalnie oraz zwalcza infekcje górnych dróg oddechowych. Lukrecja ma lekko pikantny smak, słodko-gorzki. Jest ona częstym składnikiem żelowych słodyczy. Warto jednak pamiętać, że osoby przyjmujące leki oraz osoby z chorobami krążenia powinny uważać na tę roślinę, ponieważ może wchodzić w niebezpiecznie interakcje.