09.02.2024

Bigos dla wegetarian — przepis

Bigos dla wegetarian — przepis

Ocena artykułu

Na podstawie 3 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Piotr Nowak
Piotr jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, zajmującym się tematyką zdrowego stylu życia i fitnessu. Jego artykuły oferują praktyczne wskazówki dotyczące aktywności fizycznej, planowania zdrowych posiłków oraz motywacji do zmiany nawyków na lepsze.
Udostępnij

Szukasz pysznych i prostych w przygotowaniu wegetariańskich alternatyw? Mamy dla Ciebie przepis, który swoim wyrazistym smakiem zachwyci nawet najbardziej zapalonych mięsożerców. Tradycyjnym bigos to danie, w którym mamy do czynienia ze smaczną kapustą oraz sporą ilością mięsa, jednakże w tym przepisie pokażemy Ci, jak skutecznie zastąpić mięso, aby nie pozbyć się aromatycznego smaku kapusty. Jeżeli przygotujesz danie z tego przepisu, daj nam znać, jak Ci smakowało!


Czego potrzebujesz?
- 1 kg kiszonej kapusty
- szklanka suszonych grzybów
- kilka suszonych śliwek
- bulion grzybowy
- ząbek czosnku
- pieprz, sól
- 1 cebula
- 1 szklanka wina wytrawnego czerwonego

Przygotowanie:
1. Na samym początku namocz suszone grzyby w przygotowanym wcześniej bulionie. Tę czynność warto wykonać dzień wcześniej, żebyś miała pewność, że będą odpowiednio mięsiste, a także przesiąknięte aromatem z bulionu. Jeżeli masz same duże kawałki grzybów pokrój je na mniejsze kawałki.

2. Drobno posiekaj kapustę, a po włożeniu do garnka nastaw na duży ogień — aby kapusta się nie przypaliła podlej ją połową szklanki wody po grzybach.

3. Cebulę pokrój na drobną kostkę i podsmaż do zrumienienia na patelni. Do tak podsmażonej cebulki dodaj drobno posiekany ząbek czosnku. Miksturę wrzuć do garnka z gotującą się kapustą.

4. Do garnka dodaj grzyby, wrzuć śliwki suszone, odrobinę bulionu, a także sól i pieprz do smaku. Całość gotuj na wolnym ogniu aż do odparowania płynów — nie zapominaj o mieszkaniu. Na samym końcu podlej bigos winem i gotuj aż do odparowania trunku. Gotowe!

Smacznego!

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(3)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Przepis polecam bardzo dobra zupa, szyba w przygotowaniu
~~Bożena
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinaria Czy porada Bigos dla wegetarian — przepis pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Bigos dla wegetarian — przepis? Jeżeli tak proszę dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Bigos dla wegetarian — przepis
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Doskonały smak
~Bigos dla wegetarian — przepis
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności