Szukasz pysznych i prostych w przygotowaniu wegetariańskich alternatyw? Mamy dla Ciebie przepis, który swoim wyrazistym smakiem zachwyci nawet najbardziej zapalonych mięsożerców. Tradycyjnym bigos to danie, w którym mamy do czynienia ze smaczną kapustą oraz sporą ilością mięsa, jednakże w tym przepisie pokażemy Ci, jak skutecznie zastąpić mięso, aby nie pozbyć się aromatycznego smaku kapusty. Jeżeli przygotujesz danie z tego przepisu, daj nam znać, jak Ci smakowało!
Czego potrzebujesz?
- 1 kg kiszonej kapusty
- szklanka suszonych grzybów
- kilka suszonych śliwek
- bulion grzybowy
- ząbek czosnku
- pieprz, sól
- 1 cebula
- 1 szklanka wina wytrawnego czerwonego
Przygotowanie:
1. Na samym początku namocz suszone grzyby w przygotowanym wcześniej bulionie. Tę czynność warto wykonać dzień wcześniej, żebyś miała pewność, że będą odpowiednio mięsiste, a także przesiąknięte aromatem z bulionu. Jeżeli masz same duże kawałki grzybów pokrój je na mniejsze kawałki.
2. Drobno posiekaj kapustę, a po włożeniu do garnka nastaw na duży ogień — aby kapusta się nie przypaliła podlej ją połową szklanki wody po grzybach.
3. Cebulę pokrój na drobną kostkę i podsmaż do zrumienienia na patelni. Do tak podsmażonej cebulki dodaj drobno posiekany ząbek czosnku. Miksturę wrzuć do garnka z gotującą się kapustą.
4. Do garnka dodaj grzyby, wrzuć śliwki suszone, odrobinę bulionu, a także sól i pieprz do smaku. Całość gotuj na wolnym ogniu aż do odparowania płynów — nie zapominaj o mieszkaniu. Na samym końcu podlej bigos winem i gotuj aż do odparowania trunku. Gotowe!
Smacznego!
- 1 kg kiszonej kapusty
- szklanka suszonych grzybów
- kilka suszonych śliwek
- bulion grzybowy
- ząbek czosnku
- pieprz, sól
- 1 cebula
- 1 szklanka wina wytrawnego czerwonego
Przygotowanie:
1. Na samym początku namocz suszone grzyby w przygotowanym wcześniej bulionie. Tę czynność warto wykonać dzień wcześniej, żebyś miała pewność, że będą odpowiednio mięsiste, a także przesiąknięte aromatem z bulionu. Jeżeli masz same duże kawałki grzybów pokrój je na mniejsze kawałki.
2. Drobno posiekaj kapustę, a po włożeniu do garnka nastaw na duży ogień — aby kapusta się nie przypaliła podlej ją połową szklanki wody po grzybach.
3. Cebulę pokrój na drobną kostkę i podsmaż do zrumienienia na patelni. Do tak podsmażonej cebulki dodaj drobno posiekany ząbek czosnku. Miksturę wrzuć do garnka z gotującą się kapustą.
4. Do garnka dodaj grzyby, wrzuć śliwki suszone, odrobinę bulionu, a także sól i pieprz do smaku. Całość gotuj na wolnym ogniu aż do odparowania płynów — nie zapominaj o mieszkaniu. Na samym końcu podlej bigos winem i gotuj aż do odparowania trunku. Gotowe!
Smacznego!
Opinie na temat artykułu
Średnia ocena
Przepis polecam bardzo dobra zupa, szyba w przygotowaniu
09.02.2024
Porady Kulinaria Czy porada Bigos dla wegetarian — przepis pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Bigos dla wegetarian — przepis? Jeżeli tak proszę dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
09.02.2024
Doskonały smak
09.02.2024
Nowe artykuły
Jaka jest różnica między hotelem a motelem?
Współczesny rynek usług noclegowych oferuje szeroki wachlarz opcji, spośród których hotel i motel wyróżniają się jako dwa podstawowe typy zakwaterowania. Chociaż mogą się wydawać podobne na pierwszy rzut oka,
Wymiana starych okien i drzwi – praktyczne informacje na temat
Wymiana starych okien i drzwi stanowi istotny element modernizacji każdego budynku, przynosząc korzyści, które wykraczają poza samą poprawę estetyki. Jest to decyzja, która może znacząco wpłynąć na efektywność
Jak zabezpieczyć okna i drzwi przed huraganami i innymi katastrofami naturalnymi?
Jak zabezpieczyć okna i drzwi przed huraganami i innymi katastrofami naturalnymi?Bezpieczeństwo domu i jego mieszkańców to jedno z najważniejszych priorytetów każdego właściciela. W obliczu coraz częstszych katastrof naturalnych, takich
Wpływ cukru na zdrowie jamy ustnej
Cukier, często określany mianem "białej śmierci", jest powszechnie uznawany za jednego z głównych wrogów zdrowia zębów. Jego obecność w codziennej diecie, choć kojarzona z przyjemnością, przynosi ryzyko poważnych
Losowe artykuły
Jak rozpoznać astygmatyzm?
Astygmatyzm to wada soczewki ocznej lub rogówki, które uległy zniekształceniu poprzez rozciągnięcie. Z astygmatyzmem wielu ludzi żyje nieświadomie i dopiero wizyta na badaniu okulistycznym uświadamia im, że mają wadę wzroku.
Jakie kwiaty najlepiej nadają się na udekorowanie grobów?
Zbliża się 1 listopada, czyli dzień Wszystkich Świętych, podczas którego ruszymy na cmentarze w celu pomodlenia się nad duszami naszych bliskich zmarłych oraz zapalenia na ich grobie symbolicznego znicza. Przed 1 listopada następuje
Właściwości i zastosowania maści z arniki
Arnika górska to jeden z najskuteczniejszych oraz najłagodniejszych środków o właściwościach przeciwzapalnych, oraz przeciwzakrzepowych. Wyciąg z kwiatu nie tylko uśmierza ból, ale również pomaga w szybszy
Jak zabezpieczyć zdjęcia cyfrowe przed utratą?
Aby zabezpieczyć zdjęcia cyfrowe przed utratą, należy tworzyć regularne kopie zapasowe, synchronizować z chmurą, przechowywać na wielu nośnikach oraz korzystać z haseł i szyfrowania danych. Te cztery kroki dadzą nam większe poczucie