Bigos dla wegetarian — przepis

Szukasz pysznych i prostych w przygotowaniu wegetariańskich alternatyw? Mamy dla Ciebie przepis, który swoim wyrazistym smakiem zachwyci nawet najbardziej zapalonych mięsożerców. Tradycyjnym bigos to danie, w którym mamy do czynienia ze smaczną kapustą oraz sporą ilością mięsa, jednakże w tym przepisie pokażemy Ci, jak skutecznie zastąpić mięso, aby nie pozbyć się aromatycznego smaku kapusty. Jeżeli przygotujesz danie z tego przepisu, daj nam znać, jak Ci smakowało!
Czego potrzebujesz?
- 1 kg kiszonej kapusty
- szklanka suszonych grzybów
- kilka suszonych śliwek
- bulion grzybowy
- ząbek czosnku
- pieprz, sól
- 1 cebula
- 1 szklanka wina wytrawnego czerwonego
Przygotowanie:
1. Na samym początku namocz suszone grzyby w przygotowanym wcześniej bulionie. Tę czynność warto wykonać dzień wcześniej, żebyś miała pewność, że będą odpowiednio mięsiste, a także przesiąknięte aromatem z bulionu. Jeżeli masz same duże kawałki grzybów pokrój je na mniejsze kawałki.
2. Drobno posiekaj kapustę, a po włożeniu do garnka nastaw na duży ogień — aby kapusta się nie przypaliła podlej ją połową szklanki wody po grzybach.
3. Cebulę pokrój na drobną kostkę i podsmaż do zrumienienia na patelni. Do tak podsmażonej cebulki dodaj drobno posiekany ząbek czosnku. Miksturę wrzuć do garnka z gotującą się kapustą.
4. Do garnka dodaj grzyby, wrzuć śliwki suszone, odrobinę bulionu, a także sól i pieprz do smaku. Całość gotuj na wolnym ogniu aż do odparowania płynów — nie zapominaj o mieszkaniu. Na samym końcu podlej bigos winem i gotuj aż do odparowania trunku. Gotowe!
Smacznego!
- 1 kg kiszonej kapusty
- szklanka suszonych grzybów
- kilka suszonych śliwek
- bulion grzybowy
- ząbek czosnku
- pieprz, sól
- 1 cebula
- 1 szklanka wina wytrawnego czerwonego
Przygotowanie:
1. Na samym początku namocz suszone grzyby w przygotowanym wcześniej bulionie. Tę czynność warto wykonać dzień wcześniej, żebyś miała pewność, że będą odpowiednio mięsiste, a także przesiąknięte aromatem z bulionu. Jeżeli masz same duże kawałki grzybów pokrój je na mniejsze kawałki.
2. Drobno posiekaj kapustę, a po włożeniu do garnka nastaw na duży ogień — aby kapusta się nie przypaliła podlej ją połową szklanki wody po grzybach.
3. Cebulę pokrój na drobną kostkę i podsmaż do zrumienienia na patelni. Do tak podsmażonej cebulki dodaj drobno posiekany ząbek czosnku. Miksturę wrzuć do garnka z gotującą się kapustą.
4. Do garnka dodaj grzyby, wrzuć śliwki suszone, odrobinę bulionu, a także sól i pieprz do smaku. Całość gotuj na wolnym ogniu aż do odparowania płynów — nie zapominaj o mieszkaniu. Na samym końcu podlej bigos winem i gotuj aż do odparowania trunku. Gotowe!
Smacznego!
Najciekawsze porady
Zobacz Także inne ciekawe porady
Podobne porady - warto przeczytać
Ostatnio komentowane porady
porada: Sommelier – ekspert z nosem...
praca marzeń!
porada: Sommelier – ekspert z nosem...
praca marzeń!
porada: Jak wyłączyć blokowanie...
????
porada: Jak poradzić sobie ze...
Polecam zabiegi u doktor Pardy.
porada: Sok z pigwy, dlaczego warto...
Prosty i szybki przepis, chętnie wypróbuję.
porada: Jak obrać ananasa?
Dzięki, ananasy obierały się elegancko i nikt nie...
porada: Czy sos sojowy jest zdrowy?
My z mężem sosu sojowego używamy od zawsze, uwielbiamy ten...
porada: Przepis na domowe ogórki...
musze sprawdzić ten przepis !
Dodaj komentarz
Przepis polecam bardzo dobra zupa, szyba w przygotowaniu