Chłodnik litewski do doskonała zupa na gorące dni. Połączenie świeżych warzyw z dobrym jogurtem lub kefirem oraz ziołami daje sycący, a zarazem orzeźwiający posiłek. Lato to czas kiedy ze względu na wysokie temperatury nie mamy ochoty na gorące potrawy. Doskonałą alternatywą na ciepłe, wakacyjnie dni stają się chłodniki. Smaczny, niezwykle pożywny, a przy okazji zdrowy jest znany wszystkim chłodnik litewski. Jak zrobić pyszny domowy chłodnik litewski? Oto prosty przepis.
Składniki:
- pęczek botwinki
- pęczek rzodkiewek,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek koperku,
- 4 średniej wielkości ogórki gruntowe,
- 1 litr maślanki i kefiru,
- 250 ml soku z domowych ogórków małosolnych
- łyżka soku z cytryny
- 8 jajek
- przyprawy: sól i pieprz
Sposób przygotowania krok po kroku:
Przygotowanie chłodnika litewskiego należy zacząć od umycia liści botwinki i obrania buraków. Te pierwsze siekamy, buraki natomiast trzemy na tarce lub kroimy na bardzo drobne kawałeczki. Kolejnym krokiem jest przełożenie buraków do większego garnka i zalanie ich niewielką ilością wody. Następnie należy dodać szczyptę soli oraz sok z cytryny. Garnek stawiamy na gaz i gotujemy przez 12 minut na małym ogniu. Wywar musi się zagotować, a potem ostudzić. Posiekany koperek i szczypiorek przekładamy do miski, a po dodaniu do nich soli mieszamy i odkładamy. Następnie należy obrać rzodkiewkę i ogórki. Tak przygotowane warzywa należy zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobną kostkę i przełozyć do miski. Do garnka z botwinką i burakami nalewamy maślankę i kefir po czym dorzucamy do nich koper, szczypiorek, ogórki i rzodkiewkę. Po dodaniu zgniecionego czosnku wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Chłodnik litewski warto schłodzić w lodówce prze około 1- 2 godziny. Po tym czasie jest gotowy do spożycia.