Najlepsze Porady KulinariaCo potrafi zdziałać czekolada? Ocena 5 na podstawie 1 komentarza

Co potrafi zdziałać czekolada?

Co potrafi zdziałać czekolada?

Czekolada wykazuje coraz więcej właściwości prozdrowotnych. Oczywiście czekolada jest czekoladzie nierówna i nie każdy jej rodzaj zawiera w sobie cenne witaminy i minerały. Największe bogactwo właściwości prozdrowotnych znajdziemy w czekoladzie gorzkiej, natomiast najmniej w czekoladzie mlecznej i czekoladzie białej — ta ostatnia w ogóle nie jest tworzona z kakaowca. Wspomniane właściwości zdrowotne czekolady są zależne przede wszystkim od ilości miazgi kakaowej, a także rodzaju dodatków. Niekorzystne dla naszego zdrowia mogą okazać się dodatki wzmacniające smak. Dużą popularnością cieszą się owoce liofilizowane pokryte gorzką czekoladą, które będą skarbnicą cennych witamin i minerałów. Jakie są główne zalety czekolady?


Chroni serce i poprawia ukrwienie

W składzie gorzkiej czekolady znajdują się ogromne pokłady polifenoli, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów i jednocześnie przyczyniają się do obniżenia złego cholesterolu, a także obniżenia ogólnego ciśnienia kwi.

Zwiększa koncentrację i ułatwia naukę

Już nawet kostka czekolady potrafi zwiększyć naszą koncentrację, dzięki czemu zarówno praca, jak i nauka będą szły nam znacznie łatwiej. Polifenole, które poprawiają ukrwienie mózgu, są prawdopodobnie odpowiedzialne za to, że wolniej się męczymy, jak również przez dłuższy czas potrafimy utrzymać skupienie.

Ułatwia odchudzanie

Wbrew pozorom kostka gorzkiej czekolady ułatwi nam kontrolowanie naszych pragnień i uniemożliwi kierowanie się impulsami, gdy chodzi o jedzenie. W korze przedczołowej mieści się ośrodek, który jest odpowiedzialny za naszą wytrwałość — kiedy w organizmie spada cukier, w korze przedczołowej brakuje energii, co doprowadza do osłabienia siły woli, a więc nie jesteśmy w stanie podejmować odpowiedzialnych decyzji i trzymać się naszych postanowień.

Zwiększa nawilżenie skóry

Czy wiesz, że gorzka czekolada, w której zawarta jest duża ilość flawonoli, może przyczyniać się do zwiększonej odporności na oparzenia słoneczne? Kakao stymuluje przepływ krwi w skórze i tkankach podskórnych, dzięki czemu dochodzi do wzrostu gęstości skóry oraz jej nawilżenia — wydaje się młodsza, dlatego można powiedzieć, że jest ona antidotum na starzenie się. 

Dodaj komentarz

Zofia
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Owoce liofilizowane stanowią piękną ozdobę na ciastach. Zawsze zamawiam na L&L Longlife.


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

praca marzeń!
praca marzeń!
Polecam zabiegi u doktor Pardy.
Toffi wykonane według tego przepisu jest smaczne, polecam aby...
Pięknie wygląda i pewnie też dobrze smakuje. Gdy zdobędę owoce...
Doskonały przepis, matcha latte wyszło idealne!
dobra porada jak zrobić nalewkę z aronii