Aronia to jeden z mniej popularnych owoców, który posiada jednak ważne substancje odżywcze. Jest w niej dużeo witaminy C, P, B2, B9 oraz E. Poza tym znajdują się w niej związki chroniące nas przed częstymi chorobami np.: rakiem, miażdżycą, nadciśnieniem, schorzeniami oczu. Te czarne owoce doskonale nadają się do przetworów, więc można się nimi raczyć przez cały rok i co za tym idzie, wspomagać swoje zdrowie. Co więc zrobić z aronii?
Dżem aroniowy
Jednym z przepisów na wykorzystanie aronii jest smaczny dżem, który ma lekko cierpki smak, więc doskonale nadaje się do słodkich dań albo nawet dań z mięsa. Jak go przygotować? Wystarczy nam na jedną porcję kilogram aronii i kilogram cukru. Do tego przyda się pół litra wody. Owoce myjemy i obrywamy z gałązek. Następnie gotujemy wodę z cukrem aż do rozpuszczenia. Do tak przygotowanego syropy wsypujemy owoce. Gotujemy calość aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli chcemy uzyskać smaczną konfiturę, po prostu rozlewamy całość do słoików i dokładnie zakręcamy. Można je odwrócić do góry dnem w celu lepszego zassania zakrętki. Kiedy zas zależy nam na dżemie, do mikstury dodajemy substancję żelującą albo żelatynę. Po jej rozpuszczeniu możemy nakładać dżem do słoików.
Napoje z aronii
Owoce aronii można zamrozić i po kilka wrzucac na przykład do herbaty albo kompotu. Nabiorą one pięknej barwy oraz lepszego smaku. Co więcej z aronii powstaje pyszny sok lub nalewka. Sok robimy z kilograma cukru, kilograma owoców, 1,5 litra wody, soku z cytryny i liści z wiśni. W zasadzie takie same składniki przydadzą się również na nalewkę z aronii. Owoce i wodzie gotujemy 15 minut, potem studzimy i odcedzamy. Dodajemy resztę składników, dalej gotujemy 15 minut i po odcedzeniu rozlewamy do butelek. Na nalewkę z liści przygotuj zaś kilo aronii, 300 liści wiśni, 2,5 litra wody, 1 kg cukru, łyżkę soku z cytryny oraz 1 litr spirytusu. Wodę, aronię i liście gotujemy ze sobą 15 minut. Odstawiamy na 24 godziny, potem przecedzamy, dodajemy cukier, sok z cytryny i znów gotujemy. Następnie znów odstawiamy na 24 godziny. Na koniec dodajemy spirytus i rozlewamy do butelek. Nalewaka jest gotowa. Warto się nią uraczyć do herbaty lub też wieczorem na rozgrzanie.