Jarmuż coraz częściej staje się popularny dla dietetyków, blogerów oraz osób, które zajmują się dietą i ćwiczeniami. Jednak, nadal jest to za mało i w naszym kraju ludzie najczęściej używają jarmużu jako roślinę ozdobną do dań i sałatek. My wiemy, jednak jak wiele wartości odżywczych ma jarmuż i mamy fajne i proste dania z jego wykorzystaniem dla każdego. Początkowo, to warto wiedzieć że jarmuż to rodzaj kapusty, gdzie jego liście są długie pomarszczone. Jest bogaty w błonnik, białko oraz witaminy C i K. Widać więc od razu jest jedną z najzdrowszych roślin, które pomagają też w zdrowej diecie. Zapraszamy więc teraz do naszych pomysłów kulinarnych z wykorzystaniem jarmużu.
Kremowa zupa z jarmużu
Na zimną pogodę mamy dla Ciebie idealną propozycję delikatnej, zdrowej i sycącej zupy krem z jarmużu. Jest to propozycja pełna witamin i bardzo szybka w wykonaniu. Co Ci będzie potrzebne? Warzywa Twojego wyboru oraz jarmuż. Realizacja: Warzywa, które wybrałeś dokładnie umyj i pokrój w kostkę oraz umyj i pokrój jarmuż. W garnku wlej wodę z solą i zagotuj. Dodawaj warzywa i gotuj aż będą one miękkie. Pod koniec, dodaj jarmuż i gotuj przez kilka minut jeszcze. Całość zmiksuj i dopraw solą oraz pieprzem. Zupę krem z jarmużu najlepiej się podaje z grzankami :)
Smoothie z jarmużu i jabłka
Na śniadanie to najłatwiej zrobić oczywiście pyszne i orzeźwiające smoothie. Z jarmużu i jabłka doda Ci energii z samego rana na cały dzień i nie ma dużo kalorii :) Co Ci jest potrzebne? kilka liści jarmużu, dwa jabłka, jeden kawałek imbiru, jeden banan oraz szklanka soku jabłkowego. Jarmuż, imbir oraz jabłka należy dokładnie umyć i pokroić. Wszystko włóż do blendera i dobrze zmiksuj! Twoje syte śniadanie już gotowe!
Chipsy z jarmużu
Masz słaby dzień i łatwo Ci ulec pokusom w postaci chipsów i fast foodów? Mamy dla Ciebie zdrową i pyszną przekąskę, czyli chipsy z jarmużu. Wystarczy mieć kilka liści jarmużu oraz 2 łyżeczki oliwy z oliwek. Realizacja: Nagrzej swój piekarnik do 190 stopni C. Liście jarmużu, umyj i pokrój na mniejsze kawałki i dopraw solą oraz dodaj oliwę z oliwy. Wszystkie listki wykładasz na blaszce z małymi odstępami i wstawiasz do górnej części piekarnika na 10 minut. Szybko, smacznie i zdrowo :)