Najlepsze Porady KulinariaCo zrobić z selera naciowego? Ocena 5 na podstawie 1 komentarza

Co zrobić z selera naciowego?

Co zrobić z selera naciowego?

Seler naciowy jest bardzo popularny już od wielu lat. Ostatnio, jest często wykorzystywany przez bloggerów, sportowców oraz osób zajmujących się zdrowym odżywianiem. Dlaczego? Jest to warzywo, które ma bardzo mają wartość kaloryczną, czyli 100 gr selera naciowego to 5-7 kalorii. Dodatkowo, wspomaga nie tylko w odchudzaniu, ale również oczyszczaniu organizmu i zapobiega zaparciom. Działa też bardzo dobrze na trawienie.
Nie wiesz jednak jak masz jeść seler naciowy lub jakie dania smaczne i zdrowe możesz przygotować z jego wykorzystaniem. My mamy kilka najciekawszych i najszybszych dań z selerem naciowym.


Zupa krem

Na sam początek oraz przy okazji tej zimnej pogody proponujemy przepis rozgrzewający i przez wszystkich lubiany, czyli zupa krem z selera naciowego. Wystarczy że w swojej kuchni masz pół kilo selera naciowego, litrę buliony warzywnego, trochę ryżu, 100 ml śmietany i oczywiście sól i pieprz do przyprawienia. Seler naciowy wystarczy ugotować do miękkości i zblendować do jednolitej masy, która mieszamy z naszą śmietaną. Gotujemy całość w naszym bulionie. Ryż gotujemy normalnie w osobnym garnczku i nasza zupa krem jest gotowa. Podajemy zupę z ryżem i świeżo pokrojonym szczypiorkiem. 

Odchudzające smoothie

Kolejna propozycja wspomaga odchudzanie oraz oczyszczanie organizmu z toksyn i jest to szybkie smoothie z selera naciowego i jabłka. Potrzebne Ci składniki to jedno jabłko, 2 łodygi selera oraz kilka kropel soku z cytryny i łyżeczkę miodu. Wszystkie składniki mieszasz w blenderze i stopniowo dodajesz szklankę mineralnej wody. Gdy już dostaniesz gładką masę, rozlej do szklanej i Twój odchudzający smoothie jest gotowy!

Pyszne spaghetii

Seler naciowy sprawdza się bardzo dobrze również w połączeniu z makaronem. Mamy dla Ciebie pyszny przepis na spaghetti z winem i selerem naciowym. Ogólnie ten przepis jest o tyle łatwy bo przecież każdy wie jak zrobić spaghetti. Jedyną różnicą w tym przepisie jest dodanie szklanki wytrawnego czerwonego wina oraz czterech łodyg selera naciowego do naszego sosu. Spróbujcie takie odmiany spaghetti i już nigdy nie wrócicie do starego tradycyjnego przepisu! :)

 

Dodaj komentarz

Anna
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Następnym razem gdy będę robić spaghetti na pewno dodam selera naciowego. Do smoothie zawsze dodaję jaką tylko mam zieleninę.


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Turystykę określić można mianem podróży w celu zobaczenia i...
Rolka do ubrań i roomba to moje ulubione "sprzęty" odkąd mam...
Jak zarejestrować numer z plusa
Odkąd przeczytałam ten poradnik na przygotowanie szparagów,...
Nigdy nie próbowałam tego sosu, dziś nadszedł czas. Mam...
Coraz częściej wybieram też warzywa liofilizowane.
uwielbiam !