Cukinia to warzywo, które pochodzi z rodziny dyniowatych i znane jest również pod nazwą kabaczka. Ze względu na swoje walory smakowe, a także walory odżywcze cukinia jest jednym z najchętniej uprawianych warzyw w naszym kraju. Cukinia w zależności od swojej odmiany może występować w odcieniu ciemnozielonym, żółtym lub pasiastym. Cukinia może osiągać długość do nawet 50 cm, jednakże zaleca się, aby zrywać ją, gdy ma wielkość ok. 20 cm, ponieważ wtedy jest najdelikatniejsza w smaku. Poniżej przeczytasz więcej o właściwościach, a także zastosowaniu cukinii, przedstawimy również przepis na jedno z najpopularniejszych dań.
Jakie właściwości ma cukinia?
Cukinia to dyniowate warzywo, które jest niezwykle lekkostrawne, a zarazem łagodne w smaku, dlatego tak wiele osób na diecie się nim zajada. W cukinii znajduje się ogromna ilość żelaza, magnezu, witaminy C, K, PP oraz B1, a także beta-karotenu. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie, a poza tym warzywo przyczynia się do odkwaszenia organizmu. Cukinię można podawać nawet półrocznemu dziecku ze względu na łatwość trawienia, a także dużą ilość związków odżywczych.
Cukinia pomocna w odchudzaniu
Cukinią można się zajadać do woli, ponieważ ma niską zawartość kaloryczną. W 100 g świeżej cukinii znajduje się tylko 21 kcal, dlatego warzywo jest świetną opcją dla niezdrowych przekąsek, np. cukinia odnajdzie się w postaci frytek — wystarczy, że pokroimy je w odpowiednim kształcie i wymieszamy z roztrzepanym jajkiem, solą, pieprzem, a także odrobiną cytryny, po czym obtoczymy w parmezanie. Tak przygotowane frytki pieczemy ok. 15 minut w mocno nagrzanym piekarniku. Tego typu danie nie tylko będzie świetną przekąską, ale również można ją serwować jako dodatek do dań. Cukinię zaleca się spożywać kobietom w ciąży, a także cukrzykom, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny.
Czy można jeść kwiaty cukinii?
Kwiaty cukinii są jak najbardziej jadalne. Zazwyczaj z cukinii wyrasta kwiat męski oraz kwiat żeński — na żeńskich pojawiają się małe zalążki cukinii, natomiast męskie nie owocują, dlatego ich zerwanie nie wyrządzi krzywdy roślinie.
Jak jeść cukinię?
Cukinia nadaje się niemal do wszystkiego — można ją usmażyć, udusić, zamarynować, piec, a także jeść na surowo. Najbardziej popularnym daniem z cukinii z pewnością jest leczo, które dusi się wraz z innymi warzywami. Smak cukinii będzie różnił się od odmiany warzywa — jest zależny między innymi od koloru skórki, a także dojrzałości warzywa. Młode cukinie można zjadać ze skórą, natomiast starsze lepiej obrać.