09.02.2024

Czego nie kłaść na grillu?

Czego nie kłaść na grillu?

Ocena artykułu

Na podstawie 3 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Magdalena Jankowska
Magdalena jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, ekspertką od urody i pielęgnacji skóry. Jej artykuły oferują praktyczne porady dotyczące pielęgnacji ciała, makijażu, oraz wyboru odpowiednich kosmetyków.
Udostępnij

Sezon grillowy w pełni! To świetna okazja do tego, żeby spędzić wolny czas z rodziną i przyjaciółmi oraz spróbować smakowitych potraw. Zanim jednak zaczniemy grillować, należy mieć na uwadze, że niektórych produktów nie powinniśmy kłaść na ruszcie, ponieważ jest to bardzo niezdrowe. 


Początkiem maja rozpoczął się sezon na grilla. Grillowanie ma dla Polaków szczególny wymiar. Nie jest ono tylko sposobem na przygotowywanie potraw, ale sposobem spędzania wolnego czasu. Na grilla kładziemy niemal wszystko - mięso, warzywa, pieczywo. Należy jednak zachować ostrożność, ponieważ niektóre z nich powinno trzymać się z daleka od rusztu. Wiele osób nie ma nawet o tym pojęcia przez co nieświadomie szkodzi swojemu zdrowiu. 

Jakich produktów nie powinniśmy grillować?
Powinniśmy unikać grillowania mięs i wędlin zawierających saletrę. Ulega ona podczas tego procesu rozkładowi, przez co wydzielają się szkodliwe związki, na przykład nitrozoaminy, które uznawane są za rakotwórcze. Nie powinniśmy zatem grillować mięsa peklowanego, które zawiera saletrę. Wybierajmy chude mięso i ryby, zamiast tłustych. Skapujący tłuszcz również wydziela toksyczne substancje. 
Należy uważać również na warzywa. Choć są one utożsamiane ze zdrowiem i mnóstwem witamin, nie wszystkie nadają się na grilla. Przykładowo ziemniaki pod wpływem obróbki termicznej wydzielają akrylamid, który jest również bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Nie powinniśmy także grillować ogórków i marchewek. Świetnie za to sprawdzą się cukinie, pieczarki, bakłażany, pomidorki cherry oraz cebule, z których można przygotować smakowite szaszłyki. 

Czego używać do rozpalania grilla?
Oprócz niewłaściwych produktów często popełniamy również wiele innych błędów podczas grillowania. Do najczęstszych należy stosowanie podpałek. Starajmy się unikać tych sztucznych, dostępnych w sklepach. Nie tylko są niezdrowe, ale często sprawiają, że dania z grilla tracą na aromacie. Do palenia używajmy wyłącznie węgla drzewnego z drzew liściastych. W iglastych znajdują się żywice, które również uwalniają szkodliwe substancje podczas spalania. 

Na koniec kilka rad, dzięki którym grillowanie będzie nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze. 

  • Pamiętaj, aby zawsze stosować czysty, umyty grill. Nie może być na nim pozostałości i resztek po poprzednim grillowaniu. 
  • Nigdy nie jedz przypalonych fragmentów. 
  • Mięso warto zamarynować przed pieczeniem. Ograniczy to ilość szkodliwych substancji.
  • Kładź potrawy na ruszcie dopiero wtedy, gdy grill będzie mocno rozgrzany. 
  • Podczas grillowania powinniśmy stosować również podkładki z folii aluminiowej. Zabezpieczają one potrawy przed spaleniem, a ponadto pozwalają zachować więcej wartości odżywczych.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(3)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Nie sądziłem, że skapujący tłuszcz może być szkodliwy... Też kiedyś próbowałam grillować marchewkę, była obrzydliwa.
~Łukasz91
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Najlepsze porady Kulinarne Czy nasza porada Czego nie kłaść na grillu? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Czego nie kłaść na grillu?? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Czego nie kłaść na grillu?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
to jest pyszne
~Czego nie kłaść na grillu?
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności