Najlepsze Porady KulinariaCzy owoce i warzywa liofilizowane są zdrowe? Ocena 5 na podstawie 7 komentarzy

Czy owoce i warzywa liofilizowane są zdrowe?

Czy owoce i warzywa liofilizowane są zdrowe?

Żywność liofilizowana cieszy się coraz większą popularnością — na sklepowych półkach coraz częściej widoczne są przekąski w postaci liofilizowanych warzyw i owoców, a także liofilizowane dania obiadowe, które świetnie nadają się na wypad w góry czy dłuższą wycieczkę, kiedy chcemy zjeść pełnowartościowy posiłek i jednocześnie zmniejszyć ciężar bagażu. Produkty liofilizowane są poddawane procesowi liofilizacji, który polega na tzw. suchym mrożeniu produktów z wykorzystaniem obniżonego ciśnienia, co umożliwia powolne odwodnienie owoców lub warzyw. Żywność liofilizowana ma wiele zalet, jednakże czy produkty liofilizowane są zdrowe dla naszego organizmu?


Zalety liofilizacji warzyw i owoców

Po pierwsze owoce i warzywa liofilizowane można długo przechowywać, ponieważ na skutek procesu liofilizacji nie dochodzi do rozwoju mikroorganizmów i spowolnione zostają procesu enzymatyczne, co pozwala im na dłużej zyskać świeżość i zdatność do spożycia. Po drugie, owoce liofilizowane zachowują swój naturalny kształt, aromat, smak, a także wartości odżywcze. W procesach produkcji owoców i warzyw liofilizowanych nie wykorzystuje się żadnych sztucznych dodatków.

Co znajduje się w produktach liofilizowanych?

Jak już wspomnieliśmy, warzyw i owoce liofilizowane zachowują swoje pierwotne właściwości odżywcze, co oznacza, że mają zbliżoną kaloryczność do swoich świeżych odpowiedników, jak również zawierają podobne ilości aminokwasów, enzymów i witamin. Czy produkty liofilizowane są zdrowe? Jak najbardziej! Zaskoczeniem dla Ciebie może być fakt, że nie posiadają żadnych konserwantów, ulepszaczy smaku czy innych składników, dzięki czemu mamy ogromną pewność, że do swojej diety nie wprowadzamy produktów, które nie są korzystne dla naszego zdrowia. Z badań naukowych wynika, że w procesie liofilizacji z żywności usuwane są rakotwórcze azotyny. Dzięki szerokiej ofercie owoców i warzyw liofilizowanych będziesz mógł uczynić je smacznym i zdrowym dodatkiem dodawanym do śniadań i deserów, który również sprawdzi się w formie zdrowej przekąski pomiędzy posiłkami.

Dodaj komentarz

Ilona
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Wybieram owoce liofilizowane marki L&L Longlife. Wysoka jakość i pyszny, zachowany smak.

Karola
Dodano:
0
0

Coraz częściej wybieram też warzywa liofilizowane.

ela
Dodano:
0
0

To właśnie liofilizacja pozwala zachować świeżość warzyw i owoców.

Adam
Dodano:
0
0

Owoce i warzywa liofilizowane cieszą się coraz większą popularnością.

Kamila
Dodano:
0
0

Owoce i warzywa liofilizowane można dłużej przechowywać. Smak i aromat mają taki sam, jak świeże owoce.

Dorota
Dodano:
0
0

Liofilizacja to świetna opcja! Dodaję takie owoce do różnych deserów.

Ilona
Dodano:
0
0

Polecam owoce liofilizowane. Smakują tak samo.


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Zdecydowanie zgadzam się z tytułem tego artykułu.
Odpowiedni Dress code również ma znaczenie.
Zasady Savoir Vivre są bardzo ważne.
Polecam wypróbować ten przepis.
Przygotowanie zakwasu z buraki jest teraz dla mnie bardzo...
Uwielbiam sok z pigwy, pigwę wykorzystuję także do dżemów.
Ja używam zamiennie tych przypraw do ryb, dodatkowo lubię też...
Toffi wykonane według tego przepisu jest smaczne, polecam aby...