Musztarda to jedna z najpopularniejszych przypraw. Je się ją przede wszystkim do parówek i kiełbasy, ale jest też świetnym dodatkiem do sosów i kanapek. Na rynku dostępnych jest kilka jej rodzajów, które różnią się od siebie smakiem, kolorem i konsystencją. Głównych składników ich wszystkich są ziarna gorczycy - rośliny, która szczyci się świetnymi właściwościami leczniczymi, a przy tym może być stosowana jako afrodyzjak. Jakie dokładnie właściwości ma musztarda? I czemu warto ją spożywać? Poniżej odpowiadamy na te pytania.
Produkcja i rodzaje musztardy
Musztarda znana była już w starożytnym Rzymie, gdzie traktowana była jako lek na reumatyzm i dolegliwości trawienne. Swoje dobroczynne działanie zawdzięcza ziarnom gorczycy - białej, czarne, lub sarepskiej, z których powstaje. Po ich wysuszeniu, mieli się, po czym dodaje do nich ocet winny lub jabłkowy, olej, wodę, białe wino, miód oraz sól i pieprz. Ze względu na gatunek ziaren oraz sposób produkcji, można wyróżnić wiele rodzajów musztardy: sarepską, rosyjską, stołową, kremską, delikatesową, francuską oraz dijon. Każda z nich ma nieco inny smak, a nawet konsystencję.
Właściwości musztardy
Musztarda należy do najmniej kalorycznych sosów, dzięki czemu można ją stosować w czasie diety redukcyjnej. Dodatkowo ziarna gorczycy przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczu i poprawiają metabolizm. Właściwości musztardy sprawiają jednak, że może być spożywana przez wszystkich. Dobroczynnie działa przede wszystkim na układ pokarmowy - łagodzi dolegliwości żołądkowe, poprawia trawienie, chroni przed zaparciami i wspiera pracę wątroby. Ponadto działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Z nasion gorczycy przygotować można napar do płukania jamy ustnej w czasie infekcji oraz użyć ich jako okłady na bolące stawy. Musztarda zawiera także witaminy z grupy B, które ułatwiają zasypianie i walkę ze stresem oraz obniżają poziom złego cholesterolu i regulują ciśnienie. Inne zawarte w niej substancje opóźniają procesu starzenia i wzmacniają odporność.
Zastosowania musztardy
Musztarda będzie świetnym dodatkiem do mięs i wędlin, a także stanowi wspaniałą bazę dla sosów do sałatek. Wśród jej zastosowań jednak znajdują się nie tylko te kulinarne - można zastosować ją na przykład jako okład na poparzoną skórę. Schłodzoną w lodówce musztardą wystarczy obficie posmarować bolące miejsce. Musztarda wykonana samodzielnie w domu natomiast posłuży za naturalną maseczkę do twarzy lub włosów - pomoże w walce z trądzikiem i wzmocni cebulki włosów. Można z niej zrobić również syrop na infekcje gardła i górnych dróg oddechowych. Łyżkę stołową musztardy wystarczy zmieszać z łyżką miodu i sokiem z jednej cytryny, a całość rozpuścić w szklance letniej wody.