Trudno sobie wyobrazić słodkie ciasta i inne desery bez cukru. Wiadomo jednak, że jego nadmiar nie jest korzystny dla naszego organizmu. Na szczęście nie zawsze musimy sięgać po biały cukier podczas pieczenia. Można go zastąpić innymi produktami, dzięki czemu ciasta będą słodkie, a przy tym zdrowsze.
Miód
Naturalny miód uchodzi za najcenniejszą substancję słodzącą. Jest bogaty w witaminy oraz wiele minerałów. Poprawia również odporność, dzięki czemu zaleca się go stosować na przeziębienie. Zastąpienie cukru miodem, pozwala nadać ciastom słodki smak, a do tego ciekawy aromat. Warto dodawać go nie tylko do piernika i korzennych ciasteczek, ale również do pozostałych wypieków. Niestety podczas obróbki w wysokiej temperaturze miód traci swoje cenne właściwości. Jest jednak bardziej słodki niż cukier, dzięki czemu można dodawać go mniej. Dodatkowo, ciasta w których dodano miód pieką się szybciej niż te z cukrem.
Syrop klonowy
Syrop klonowy to kolejny popularny zamiennik cukru. Często stanowi dodatek do naleśników w stylu amerykańskim. Jest nieco mniej słodki niż cukier i bardziej delikatny w smaku. Zawiera w sobie witaminy z grupy B, minerały i antyoksydanty. W sklepach znajdziemy dwa typy syropu klonowego. Do pieczenia warto stosować te o ciemniej barwie, ponieważ ich smak jest bardziej wyrazisty.
Syrop z agawy
Syrop z agawy jest dostępny na rynku od stosunkowo niedawna, jednak zyskał już dużą popularność. Warto stosować go jako dodatek do słodkich deserów i podczas pieczenia. Posiada lekko karmelowy smak, który często porównuje się z miodem. Ma jednak znacznie niższy indeks glikemiczny, a także jest słodszy od cukru, dlatego można dodawać go w mniejszej ilości. Syrop z agawy, podobnie jak syrop klonowy jest często wybierany do pieczenia przez wegan, ponieważ jest pochodzenia roślinnego.
Soki owocowe
Dojrzałe owoce zawierają w sobie bardzo dużą ilość cukrów, dlatego są w słodkie w smaku. Gęste soki lub koncentraty znakomicie nadają się więc w zastępstwie dla białego cukru. Oprócz tego, że nadadzą ciastom słodki smak, to sprawią również, że nabiorą one wyjątkowego owocowego aromatu, a często także ciekawego koloru.
Owoce
Nie tylko soki, ale również same owoce można wykorzystać do posłodzenia ciast. Najlepiej do tego celu sprawdzą się dojrzałe banany, które wystarczy rozgnieść widelcem lub zblendować. Do wypieków znakomicie nadają się też daktyle, figi i rodzynki. Pamiętajmy jednak, aby podczas ich kupowania zwrócić uwagę na to, aby nie zawierały w składzie siarki.