09.02.2024

Deser walentynkowy - 5 pomysłów

Deser walentynkowy - 5 pomysłów

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Magdalena Jankowska
Magdalena jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, ekspertkÄ… od urody i pielÄ™gnacji skóry. Jej artykuÅ‚y oferujÄ… praktyczne porady dotyczÄ…ce pielÄ™gnacji ciaÅ‚a, makijażu, oraz wyboru odpowiednich kosmetyków.
Udostępnij

Serca, różowy kolor, czerwone akcenty i sÅ‚odycze to rzeczy, które każdemu kojarzÄ… siÄ™ ze ÅšwiÄ™tem Zakochanych. Aby nawet najprostszy deser staÅ‚ siÄ™ walentynkowym ideaÅ‚em warto zastosować charakterystyczne dodatki. KsztaÅ‚t ciasteczek musi nawiÄ…zywać do tego Å›wiÄ™ta, dlatego warto użyć foremek w ksztaÅ‚cie serduszka, bita Å›mietana jest idealnym dopeÅ‚nieniem każdego deseru, a aromatyczne truskawki albo maliny pobudzÄ… odpowiednio zmysÅ‚y. PamiÄ™tajmy - jak mawiaÅ‚a każda babcia - przez żoÅ‚Ä…dek do serca.


ZbliżajÄ… siÄ™ walentynki, a Ty chcesz przygotować wyjÄ…tkowy deser dla ukochanej osoby? Najlepiej coÅ› efektownego, prostego w przygotowaniu i co najważniejsze smacznego? Poniżej przedstawiamy kilka szybkich przepisów na przepyszne, walentynkowe smakoÅ‚yki.


Babeczki walentynkowe

Składniki na 12 babeczek:

  • 120 mÄ…ki
  • 100 g cukru
  • 120 g miÄ™kkiego masÅ‚a
  • 2 jajka
  • 4 duże truskawki
  • 2 Å‚yżki mleka
  • 1 Å‚yżka cukru waniliowego
  • Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka
  • 2 Å‚yżki cukru pudru
  • 200 ml Å›mietanki 30%
  • Do ozdoby: 12 maÅ‚ych truskawek i polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:
Za pomocÄ… miksera poÅ‚Ä…cz miÄ™kkie masÅ‚o z jajkami, cukrem i cukrem wanilinowym. MÄ…kÄ™ wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solÄ…. Dodaj mieszankÄ™ do uprzednio zmiksowanej masy, poÅ‚Ä…cz oba skÅ‚adniki. Do masy dodaj 4 pokrojone truskawki. MasÄ™ przeÅ‚óż do papilotek do pieczenia babeczek. Umieść je na specjalnej formie do babeczek lub wyÅ‚óż na blasze. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C i piecz przez 15 minut. W tym czasie wykonaj krem na babeczki. Zagotuj mleko. Do gorÄ…cego mleka dodaj gorzkÄ… czekoladÄ™ i mieszaj aż do rozpuszczenia czekolady. Ostudź masÄ™. PoÅ‚Ä…cz Å›mietankÄ™ z cukrem pudrem, nastÄ™pnie ubij na sztywnÄ… pianÄ™. Na koniec poÅ‚Ä…cz jÄ… z masÄ… czekoladowÄ… delikatnie mieszajÄ…c Å‚yżkÄ…. Babeczki udekoruj masÄ… czekoladowÄ… i truskawkÄ….

Walentynkowe ciasteczka

Składniki na około 30 niedużych ciastek:

  • 200 g masÅ‚a, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mÄ…ki pszennej
  • 2 Å‚yżeczki ekstraktu z wanilii
  • czerwony barwnik spożywczy w paÅ›cie/żelu

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 - 3 Å‚yżki wrzÄ…cej wody lub soku z cytryny
  • posypka cukrowa do ozdoby

Sposób przygotowania:
MasÅ‚o i cukier poÅ‚Ä…cz przy pomocy miksera do uzyskania puszystej masy. Dodaj barwnik i poÅ‚Ä…cz z masÄ… do uzyskania czerwonej barwy. Dodaj jajko, ekstrakt z wanilii i mÄ…kÄ™, caÅ‚ość poÅ‚Ä…cz. MasÄ™ zagnieć i uformuj kulÄ™. WyÅ‚óż ciasto na stolnicÄ™ i rozwaÅ‚kuj na grubość ok. 1 cm. Wytnij serca przy pomocy foremki do ciastek. UÅ‚óż na blaszce do pieczenia wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 190ºC przez okoÅ‚o 12 - 15 minut. W tym czasie przygotuj lukier. Cukier puder wrzuć do wrzÄ…tku (lub soku z cytryny) i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. W zależnoÅ›ci - jeÅ›li okaże siÄ™ za gÄ™sty dodaj wrzÄ…tku (soku), jeÅ›li za rzadki dodaj cukru. Ostudzone ciasteczka maczaj w lukrze i posypuj cukrowymi kuleczkami.

Ciasto czekoladowe

Składniki na około 10 porcji:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki soku jabÅ‚kowego
  • 1/2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki zmielonych pÅ‚atków owsianych
  • 1/2 Å‚yżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 Å‚yżeczki soli
  • cukier puder
  • 3 Å‚yżki miodu lub cukru

Przygotowanie:
W garnuszku roztop czekoladÄ™ do pÅ‚ynnej jednolitej masy. W blenderze poÅ‚Ä…cz fasolÄ™. Dodaj do niej czekoladÄ™ i zmiksuj. Do jednolitej masy dodaj pozostaÅ‚e skÅ‚adniki (oprócz pÅ‚atków owsianych). Na formÄ™ wysmarowanÄ… tÅ‚uszczem wysyp zmielone pÅ‚atki owsiane i wylej gotowÄ… masÄ™. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach C. Gotowe ciasto udekoruj cukrem pudrem lub owocami.

Mus czekoladowy

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 g Å›mietany 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • Å‚yżeczka kawy
  • 2 Å‚yżki cukru pudru
  • Å‚yżeczka żelatyny (można zrezygnować)
  • Å‚yżka mleka
  • Do dekoracji:
  • Å›mietanka 30%
  • wiÅ›nie, maliny, truskawki
  • posypka czekoladowa

Sposób przygotowania:
Pokrusz i umieść w garnuszku czekoladÄ™, rozpuść jÄ… do jednolitej pÅ‚ynnej masy, nastÄ™pnie poÅ‚Ä…cz jÄ… z kawÄ…. Odstaw do wystudzenia. W tym czasie ubij Å›mietankÄ™ na sztywnÄ… pianÄ™, dodaj cukier puder oraz serek mascarpone i delikatnie wymieszaj. CaÅ‚ość poÅ‚Ä…cz ze schÅ‚odzonÄ… czekolada powoli miksujÄ…c do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli decydujemy siÄ™ na wersje z żelatynÄ… należy przesypać jÄ… do miseczki, zalać mlekiem i wymieszać. RozpuÅ›cić żelatynÄ™ (mikrofalówka lub kÄ…piel wodna). Rozpuszczona żelatynÄ™ wlewać powoli do musu czekoladowego powoli miksujÄ…c caÅ‚ość. Å»elatyna powodujÄ™, że mus ma konsystencje delikatnej pianki. Gotowy mus czekoladowy przeÅ‚ożyć do pucharków i wstawić do schÅ‚odzenia do lodówki. Przed podaniem udekoruj bita Å›mietanÄ…, posypkÄ… i owocami.

Galaretka walentynkowa

Składniki na 5 porcji:

  • 2 torebki czerwonej galaretki truskawkowej lub malinowej
  • 1 puszka mleka skondensowanego sÅ‚odzonego
  • 1 Å‚yżeczka żelatyny
  • 600 ml wody
  • 200 g Å›mietany kremówki 36%
  • 1 Å‚yżka cukru pudru

Sposób przygotowania:
Proszek galaretkowy podziel na cztery równe części (ok. 38g). Zagotuj 200ml wody i wlej do pierwszej części proszku. Wymieszaj do jego rozpuszczenia i przelej po równo do szklanek. Wstaw do lodówki do stężenia galaretek. Druga porcjÄ™ galaretki wymieszaj z zagotowanymi 50ml wody. Do tego wlej powoli 100ml mleka skondensowanego i dokÅ‚adnie wymieszaj. CaÅ‚ość wlej do stężonej galaretki. Odstaw z powrotem do lodówki. Å»elatynÄ™ rozpuść w 100ml zimnej wody, po chwili podgrzej żelatynÄ™, nie dopuść do zagotowania (jeÅ›li żelatyna sie zagotowaÅ‚a, powtórz czynność). Do cieplej żelatyny wlej 250g mleka skondensowanego ciÄ…gle mieszajÄ…c. Gotowy pÅ‚yn rozlej do szklanek w równej iloÅ›ci. Wstaw caÅ‚ość do lodówki. Powtórzyć czynność z trzeciÄ… porcja galaretki. Wymieszaj jÄ… z 50ml zagotowanej wody i 100ml mleka caÅ‚ość mieszajÄ…c. Rozlej do szklanek, wÅ‚óż do lodówki do stężenia. Na koniec rozpuść ostatniÄ… część galaretki w 200ml zagotowanej wody, wymieszaj, rozlej do szklanek i odstaw do stężenia. ÅšmietankÄ™ do dekoracji ubij na sztywnÄ… pianÄ™, w poÅ‚owie dodaj cukier puder. Gotowy deser udekoruj bita Å›mietanÄ… i opcjonalnie owocami.

Opinie na temat artykułu

Åšrednia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Kulinarne porady Czy inspiracja Deser walentynkowy - 5 pomysłów przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Deser walentynkowy - 5 pomysłów? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Deser walentynkowy - 5 pomysłów
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
porada do kuchni w sam raz
~Deser walentynkowy - 5 pomysłów
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności