Serca, różowy kolor, czerwone akcenty i sÅ‚odycze to rzeczy, które każdemu kojarzÄ… siÄ™ ze ÅšwiÄ™tem Zakochanych. Aby nawet najprostszy deser staÅ‚ siÄ™ walentynkowym ideaÅ‚em warto zastosować charakterystyczne dodatki. KsztaÅ‚t ciasteczek musi nawiÄ…zywać do tego Å›wiÄ™ta, dlatego warto użyć foremek w ksztaÅ‚cie serduszka, bita Å›mietana jest idealnym dopeÅ‚nieniem każdego deseru, a aromatyczne truskawki albo maliny pobudzÄ… odpowiednio zmysÅ‚y. PamiÄ™tajmy - jak mawiaÅ‚a każda babcia - przez żoÅ‚Ä…dek do serca.
ZbliżajÄ… siÄ™ walentynki, a Ty chcesz przygotować wyjÄ…tkowy deser dla ukochanej osoby? Najlepiej coÅ› efektownego, prostego w przygotowaniu i co najważniejsze smacznego? Poniżej przedstawiamy kilka szybkich przepisów na przepyszne, walentynkowe smakoÅ‚yki.
Babeczki walentynkowe
Składniki na 12 babeczek:
- 120 mÄ…ki
- 100 g cukru
- 120 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 4 duże truskawki
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietanki 30%
- Do ozdoby: 12 małych truskawek i polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Za pomocÄ… miksera poÅ‚Ä…cz miÄ™kkie masÅ‚o z jajkami, cukrem i cukrem wanilinowym. MÄ…kÄ™ wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solÄ…. Dodaj mieszankÄ™ do uprzednio zmiksowanej masy, poÅ‚Ä…cz oba skÅ‚adniki. Do masy dodaj 4 pokrojone truskawki. MasÄ™ przeÅ‚óż do papilotek do pieczenia babeczek. Umieść je na specjalnej formie do babeczek lub wyÅ‚óż na blasze. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C i piecz przez 15 minut. W tym czasie wykonaj krem na babeczki. Zagotuj mleko. Do gorÄ…cego mleka dodaj gorzkÄ… czekoladÄ™ i mieszaj aż do rozpuszczenia czekolady. Ostudź masÄ™. PoÅ‚Ä…cz Å›mietankÄ™ z cukrem pudrem, nastÄ™pnie ubij na sztywnÄ… pianÄ™. Na koniec poÅ‚Ä…cz jÄ… z masÄ… czekoladowÄ… delikatnie mieszajÄ…c Å‚yżkÄ…. Babeczki udekoruj masÄ… czekoladowÄ… i truskawkÄ….
Walentynkowe ciasteczka
Składniki na około 30 niedużych ciastek:
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- 2 szklanki mÄ…ki pszennej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- czerwony barwnik spożywczy w paście/żelu
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 - 3 łyżki wrzącej wody lub soku z cytryny
- posypka cukrowa do ozdoby
Sposób przygotowania:
MasÅ‚o i cukier poÅ‚Ä…cz przy pomocy miksera do uzyskania puszystej masy. Dodaj barwnik i poÅ‚Ä…cz z masÄ… do uzyskania czerwonej barwy. Dodaj jajko, ekstrakt z wanilii i mÄ…kÄ™, caÅ‚ość poÅ‚Ä…cz. MasÄ™ zagnieć i uformuj kulÄ™. WyÅ‚óż ciasto na stolnicÄ™ i rozwaÅ‚kuj na grubość ok. 1 cm. Wytnij serca przy pomocy foremki do ciastek. UÅ‚óż na blaszce do pieczenia wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 190ºC przez okoÅ‚o 12 - 15 minut. W tym czasie przygotuj lukier. Cukier puder wrzuć do wrzÄ…tku (lub soku z cytryny) i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. W zależnoÅ›ci - jeÅ›li okaże siÄ™ za gÄ™sty dodaj wrzÄ…tku (soku), jeÅ›li za rzadki dodaj cukru. Ostudzone ciasteczka maczaj w lukrze i posypuj cukrowymi kuleczkami.
Ciasto czekoladowe
Składniki na około 10 porcji:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 200 g mlecznej czekolady
- 3 jajka
- 1/3 szklanki soku jabłkowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki zmielonych pÅ‚atków owsianych
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- cukier puder
- 3 łyżki miodu lub cukru
Przygotowanie:
W garnuszku roztop czekoladÄ™ do pÅ‚ynnej jednolitej masy. W blenderze poÅ‚Ä…cz fasolÄ™. Dodaj do niej czekoladÄ™ i zmiksuj. Do jednolitej masy dodaj pozostaÅ‚e skÅ‚adniki (oprócz pÅ‚atków owsianych). Na formÄ™ wysmarowanÄ… tÅ‚uszczem wysyp zmielone pÅ‚atki owsiane i wylej gotowÄ… masÄ™. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach C. Gotowe ciasto udekoruj cukrem pudrem lub owocami.
Mus czekoladowy
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 250 g śmietany 30%
- 100 g serka mascarpone
- łyżeczka kawy
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka żelatyny (można zrezygnować)
- łyżka mleka
- Do dekoracji:
- śmietanka 30%
- wiśnie, maliny, truskawki
- posypka czekoladowa
Sposób przygotowania:
Pokrusz i umieść w garnuszku czekoladÄ™, rozpuść jÄ… do jednolitej pÅ‚ynnej masy, nastÄ™pnie poÅ‚Ä…cz jÄ… z kawÄ…. Odstaw do wystudzenia. W tym czasie ubij Å›mietankÄ™ na sztywnÄ… pianÄ™, dodaj cukier puder oraz serek mascarpone i delikatnie wymieszaj. CaÅ‚ość poÅ‚Ä…cz ze schÅ‚odzonÄ… czekolada powoli miksujÄ…c do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli decydujemy siÄ™ na wersje z żelatynÄ… należy przesypać jÄ… do miseczki, zalać mlekiem i wymieszać. RozpuÅ›cić żelatynÄ™ (mikrofalówka lub kÄ…piel wodna). Rozpuszczona żelatynÄ™ wlewać powoli do musu czekoladowego powoli miksujÄ…c caÅ‚ość. Å»elatyna powodujÄ™, że mus ma konsystencje delikatnej pianki. Gotowy mus czekoladowy przeÅ‚ożyć do pucharków i wstawić do schÅ‚odzenia do lodówki. Przed podaniem udekoruj bita Å›mietanÄ…, posypkÄ… i owocami.
Galaretka walentynkowa
Składniki na 5 porcji:
- 2 torebki czerwonej galaretki truskawkowej lub malinowej
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżeczka żelatyny
- 600 ml wody
- 200 g Å›mietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Proszek galaretkowy podziel na cztery równe części (ok. 38g). Zagotuj 200ml wody i wlej do pierwszej części proszku. Wymieszaj do jego rozpuszczenia i przelej po równo do szklanek. Wstaw do lodówki do stężenia galaretek. Druga porcjÄ™ galaretki wymieszaj z zagotowanymi 50ml wody. Do tego wlej powoli 100ml mleka skondensowanego i dokÅ‚adnie wymieszaj. CaÅ‚ość wlej do stężonej galaretki. Odstaw z powrotem do lodówki. Å»elatynÄ™ rozpuść w 100ml zimnej wody, po chwili podgrzej żelatynÄ™, nie dopuść do zagotowania (jeÅ›li żelatyna sie zagotowaÅ‚a, powtórz czynność). Do cieplej żelatyny wlej 250g mleka skondensowanego ciÄ…gle mieszajÄ…c. Gotowy pÅ‚yn rozlej do szklanek w równej iloÅ›ci. Wstaw caÅ‚ość do lodówki. Powtórzyć czynność z trzeciÄ… porcja galaretki. Wymieszaj jÄ… z 50ml zagotowanej wody i 100ml mleka caÅ‚ość mieszajÄ…c. Rozlej do szklanek, wÅ‚óż do lodówki do stężenia. Na koniec rozpuść ostatniÄ… część galaretki w 200ml zagotowanej wody, wymieszaj, rozlej do szklanek i odstaw do stężenia. ÅšmietankÄ™ do dekoracji ubij na sztywnÄ… pianÄ™, w poÅ‚owie dodaj cukier puder. Gotowy deser udekoruj bita Å›mietanÄ… i opcjonalnie owocami.