Szparagi zielone i białe są warzywami, które bez problemu znajdziemy na półkach sklepowych przez cały rok. Należą do jednych z najmniej kalorycznych produktów. W 100g warzywa znajduje się zaledwie 18 kalorii. Nie są to najtańsze warzyw, ale naprawdę warto po nie sięgnąć od czasu do czasu.
Szparagi są niezwykle bogatym źródłem białka, witaminy C oraz K, żelaza, potasu, selenu, fosforu i magnezu. Zielona odmiana zawiera także dużo witaminy A. To niezwykle lekkostrawne warzywa, które nie obciążają ani wątroby, ani nerek. Ogromną zaletą szparagów jest także wysoka zawartość błonnika, odpowiadającego za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Warto wiedzieć, że szparagi mają działanie delikatnie moczopędne i przeczyszczające. Dlatego też wykorzystywane są jako jeden ze składników w dietach oczyszczających. Bez problemu mogą spożywać je osoby zmagające się z nadciśnieniem.
Szparagi mogą mieć zastosowanie jako element składowy zup, sałatek, zapiekanek czy tart. Francuzi z wielkim zamiłowaniem zajadają się szparagami podawanymi z sosem przyrządzonym z białego wina.
Co będzie potrzebne?
- dwa pęczki młodych szparagów
- oliwa
- szynka parmeńska lub boczek
- patyczki do szaszłyków
- sól i pieprz
Umyj szparagi. Każdą sztukę owiń połową kawałka szynki parmeńskiej. Do tego celu możesz również użyć boczku. Tak przygotowane szparagi ułóż na płaskim blacie. Następnie przekłuj je wszystkie patyczkami. Zrób to na dwóch wysokościach. Dzięki temu łatwiej będzie obracać warzywa na ruszcie. Natrzyj warzywa oliwą i dopraw do smaku. Ułóż je na ruszcie tak, aby główki nie znajdowały się bezpośrednio nad żarem. Trzymaj je tak około 5 minut, po czym obróć je na drugą stronę. Tak przyrządzone szparagi będą świetnie smakować zarówno samodzielnie, jak i z dodatkiem ulubionego sosu.
Smacznego!