"Wiśnie w śniegu " to pyszny i niebanalny deser. Stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego ciasta zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy wiśnie są świeże i pełne witamin. Smak deseru jest nieoczywisty- słodki ale nie za bardzo, lekko kwaskowaty, a do tego delikatny. Co więcej wspaniale prezentuje się na stole i wygląda bardzo smakowicie. Z pewnością posmakuje naszym gościom. Sposób przygotowanie nie jest zbyt czasochłonny i nie wymaga zbytniego wysiłki. Jak zrobić efektowną galaretkę ze śmietany "Wiśnie w Śniegu" . Oto prosty przepis.
Składniki:
- wiśnie -250 g
- śmietana 350 g
- żelatyna 10 g
- cukier 100 g
Sposób przygotowania krok po kroku:
Wiśnie myjemy i rzucamy na durszlak aby ścieknął z nich zbędny sok. Następnie należy przygotować żelatynę zgodnie z instrukcją dołączoną do opakowania. Zazwyczaj należy namoczyć proszek w niewielkiej ilości wody i rozpuścić np w kuchence mikrofalowej. Kolejnym krokiem będzie ubicie śmietany razem z cukrem tak by była puszysta. Przelewamy doi niej żelatynę i ponownie ubijamy. Podajemy wiśnie i dokładnie, ale bardzo delikatnie mieszamy całość. Po wykonaniu tej czynności należy napełnić pucharki lub słoiczki powstałą masą i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie deser jest gotowy. Smacznego!