Dekorowanie ciasteczek to niezwykle ciekawa forma spędzenia chłodnego wieczoru, jednakże sam proces dekorowania nie zawsze jest tak prosty, jak mogłoby się to nam wydawać. Powszechnie panuje przekonanie, że aby prawidłowo dekorować pierniczki, należy mieć talent plastyczny, jak i ogromną wyobraźnię, dzięki której ozdoby będą innowacyjne. Nic straconego, jeżeli nie jesteś dobra w ozdabianiu — w końcu najważniejsza jest dobra zabawa. W poniższym tekście podpowiemy Ci kilka przepięknych wzorów, które zachwycą każdego!
Czego potrzebujesz?
Do przygotowania ciasteczek koniecznie będą Ci potrzebne foremki do wycinania w różnorodnych kształtach związanych ze świętami, barwniki spożywcze, posypki do ciast, wiórki kokosowe, pędzel kuchenny oraz oczywiście strzykawka do dekoracji ciasta z odmiennymi wielkościami końcówek lub rękaw spożywczy z końcówkami.
Przydatne wskazówki
· Zanim przystąpisz do wykrawania ciasteczek, polecamy zanurzyć foremki w mące, co zapobiegnie przyklejeniu się ciasta do foremki i zepsuciu wzoru.
· Aby wykonać lukier wystarczy, że zmieszasz cukier puder z wodą i cytryną. Wodę dodawaj stopniowo w małych ilościach i nie zapomnij o ciągłym mieszaniu — lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Jeżeli chcesz, żeby lukier był kolorowy, wystarczy, że dodasz do niego barwnik spożywczy. Barwniki mają intensywne kolory, dlatego warto dodawać je stopniowo w niewielkich ilościach.
· Do wykonania polewy wystarczy, że wymieszasz część lukru z mlekiem. Taką miksturą posmaruj ciasteczka przy pomocy pędzla kuchennego.
· Ciasteczka można dekorować na wiele sposobów, np. wyciskając na nie kropki, paski lub inne geometryczne wzorki. Ciekawą techniką jest polewanie lukrem ciasteczek przy pomocy łyżki — w taki sposób uzyskamy efekt zygzaka.
· Lukru można użyć jako kleju, np. jeżeli chcesz ozdobić pierniczkową choinkę migdałami lub posypką. Im gęstszy lukier, tym bardziej będzie klejący, aby uzyskać taką konsystencję, wystarczy, że zredukujesz ilość wody. Lukier warto trzymać pod przykryciem, ponieważ im jest gęstszy, tym szybciej wysycha.
· Warto łączyć różnorodne techniki dekorowania ciasteczek. Przykładowo ciasteczko można posmarować polewą i dodatkowo ozdobić kolorowym lukrem, posypką lub innymi dodatkami.