09.02.2024

Jak filtrować nalewki?

Jak filtrować nalewki?

Ocena artykułu

Na podstawie 6 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Piotr Nowak
Piotr jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, zajmującym się tematyką zdrowego stylu życia i fitnessu. Jego artykuły oferują praktyczne wskazówki dotyczące aktywności fizycznej, planowania zdrowych posiłków oraz motywacji do zmiany nawyków na lepsze.
Udostępnij

Nalewki są bardzo smacznym alkoholem, który ma zazwyczaj właściwości lecznicze. Wykonywane są one z roślin, owoców, przypraw oraz dodawany jest do nich spirytus lub czysta wódka. W ten sposób tworzony jest rozgrzewający napój łagodzący kłopoty trawienne czy obniżający ciśnienie. Jednak większość nalewek powinna mieć klarowną postać, jak więc je przefiltrować?


Co jest używane do filtrowania?

Klarowną postać nalewki otrzymujemy poprzez jej przelanie przez gazę, bibułkę, szmatkę lnianą lub płócienną. Niekiedy używane są do tego zwykłe ręczniki papierowe. Niezbędne jest także naczynie do przelania nalewki. Filtrowanie polega bowiem na jej przelaniu przez materiał, który zatrzyma osad oraz inne drobinki. Sposobów filtrowania jest co najmniej kilka. Prezentujemy więc niektóre z nich, te najłatwiejsze, które zapewnią przejrzystość nalewce oraz sprawią, ze jej kolor będzie głęboki i oprócz własciwosci leczniczych nalewka zyska również wspaniałą postać.

Trzy sposoby na filtrowanie nalewek

Najprostszy sposób na filtrowanie to przelanie nalewki przez papierowe ręczniki. Nie jest w 100% skuteczny sposób, ale szybki i tani. Ręczniki można wymieniać w zależności od potrzeb. Nie jest to materiał drogi i mamy go pod dostatkiem na rolce. Nieco skuteczniejsze jest cedzenie przez gazę. Należy jednak zakupić co najmniej kilka sztuk i kilkakrotnie je składać, by dokładniej filtrowały. Najbardziej dokładny, lecz pracochłonny sposób to cedzenie przez szmatkę płócienną lub lnianą. Płyn powoli przez nie przecieka, jednak będzie miał najbardziej klarowną postać. Po kilku dniach filtrowania na spodzie butelki lubi się zebrać osad, jednak jest to naturalne i nie nalezy się przejmować, że coś poszło nie tak. 

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(6)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Dobrze przefiltrowana nalewka, dobrze spakuje i można zawsze poczęstować sąsiada.
~Karol
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Warto uprzedzić, że ręczniki papierowe zwykle są sklejane więc nie sadzę by sączenie przez nie to dobry pomysł. Polecam film na YT ( youtubie ). Należy wpisać frazę "WOBER - system filtrowania próżniowego"
~~Wojtek
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinarne Czy inspiracja Jak filtrować nalewki? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak filtrować nalewki?? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak filtrować nalewki?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
idealna porada do kuchni
~Jak filtrować nalewki?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Pomocny artykuł
~~Katarzyna
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Przydatne porady
~~Adam
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności