Zdrowa i zbilansowana dieta oraz bycie fit jest ostatnio na topie, dlatego każdy też szuka zdrowych sposobów na przygotowanie pysznych i smacznych dań, które są pełne witamin, minerałów i oczywiście nie są wysokokaloryczne. W ten sposób strasznie głośno zaczęło być o quinoa, czyli po polsku o komosie ryżowej. Co to jest? Większość twierdzi że to jest zboże, jednak to nie jest prawdą. Bardziej podobna jest do szpinaku czy buraka. Owoce komosy ryżowej są malutkie i wyglądają jak bogate w skrobię orzeszki.
Quinoa była jednym z najlepszych przysmaków Inków i pochodzi z Ameryki Południowej. Bogata w białko, witaminy oraz sole mineralne potrafi być bardzo sycąca, ale też pogada w potrzebne nam na co dzień składniki odżywcze.
Jak jednak się gotuje komosę ryżową? Poniżej znajdziesz u nas opisany krok po kroku cały proces gotowania. Jest to łatwiejsze niż się wydaje! ;)
Moczenie komosy ryżowej
Ogólnie to komosa ryżowa jest gotowana praktycznie w ten sam sposób co ryż. Jednak, największą różnicą to wymoczenie komosy przed gotowanie. Co wystarczy zrobić?
Wlej do garnka 1,5 szklanki zimnej wody i dodaj do niej szklankę komosy ryżowej. Całość pozostaw tak na około 20-30 minut. Po upływie tego czasu umieszczamy w sitku komosę ryżową i odsączamy od całości wody, w której się moczyła. Możesz też dodatkowo wypłukać kilka razy komosę ryżową czystą wodą.
Gotowanie komosy ryżowej
Gdy już skończysz z procesem moczenia, jedyne co zostało to gotowanie. Ponownie dodajemy 1,5 szklanki wody do garnka, soli ją i dodajemy komosę ryżową. Gdy doprowadzisz całość do wrzenia to zakryj garnek pokrywką i gotuj wszystko na najmniejszym ogniu przez około 20-30 minut. Pamiętaj że od czasu do czasu możesz wymieszać komosę ryżową.
Gdy już komosa ryżowa będzie gotowa to zdejmij ją z ognia, ale nie zdejmuj pokrywki jeszcze przez 5 minut. Po upływie tego czasu otwórz garnek, wymieszaj komosę ryżową i możesz zacząć ją podawać ;)