Makaron uwielbiany jest na całym świecie. To nie tylko dodatek do potraw, ale potrafi on również grać pierwsze skrzypce w daniu. Bez niego nie wyobrażamy sobie spaghetti, lasagne, zup, sałatek czy innych potraw. Niektórzy wkruszają do niego tylko odrobinę sera białego lub posypują cukrem i traktują to jako najlepsze danie. Jednak jak ugotować makaron żeby był smaczny?
Gotowanie makaronu w kilku krokach
Wystarczy, że przygotujesz garnek z osoloną woda oraz makaron. Niektórzy do wody dodają również kilka kropel oliwy, by makaron się nie kleił i był sprężysty po ugotowaniu. Kiedy woda w garnku się zagotuje, zmniejszamy płomień na kuchence i wrzuscamy makaron. Mieszamy go oraz czekamy aż się ugotuje. Co kilka minut możemy ponownie go pomieszać, by nie przykleił się do dna i gotował równomiernie. Kiedy będzie gotowy? Zazwyczaj na opakowaniu podany jest czas gotowania. Zależy też jaki makaron lubimy. Zaleca się spożywanie go al dente, jednak nie każdy lubi kiedy jest lekko twardawy. Taki makaron będzie idealny do dalszej obróbki termicznej. Kiedy na przykład chcemy na patelni go zagrzać ze sosem lub podsmażyć z warzywami. Najlepiej makaron po prostu spróbować przed odcedzeniem, wówczas będzie idealny.
Rodzaje makaronu
Gotowanie makaronu zależy nieraz od jego rodzaju. Na półkach sklepowych jest bowiem bardzo dużo gatunków makaronu. Możemy zakupić ten z mąki pszennej, razowej, wielozbożowy, gryczany, ryżowy, sojowy i inne. Ile mąk, tyle makaronów. Z niemal każdej z nich można wytworzyć makaron. Niektóre makarony są bardzo łatwe do przygotowania np.: te instant, które jedynie na kilka minut zalewamy wrzatkiem i są gotowe do spożycia. Inne trzeba gotować w opisany powyżej sposób. Najdłużej gotują się makarony ciemne, ale są one bardzo smaczne oraz zdrowe. Przed wrzuceniem makaronu do wody, najlepiej po prostu przeczytać instrukcję przygotowania na paczce. Mniej więcej wskaże nam ona czas gotowania makaronu. Zawsze jednak warto skontrolować samemu, czy jest odpowiedni.