09.02.2024

Jak gotować makaron?

Jak gotować makaron?

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Piotr Nowak
Piotr jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, zajmującym się tematyką zdrowego stylu życia i fitnessu. Jego artykuły oferują praktyczne wskazówki dotyczące aktywności fizycznej, planowania zdrowych posiłków oraz motywacji do zmiany nawyków na lepsze.
Udostępnij

Makaron uwielbiany jest na całym świecie. To nie tylko dodatek do potraw, ale potrafi on również grać pierwsze skrzypce w daniu. Bez niego nie wyobrażamy sobie spaghetti, lasagne, zup, sałatek czy innych potraw. Niektórzy wkruszają do niego tylko odrobinę sera białego lub posypują cukrem i traktują to jako najlepsze danie. Jednak jak ugotować makaron żeby był smaczny?


Gotowanie makaronu w kilku krokach

Wystarczy, że przygotujesz garnek z osoloną woda oraz makaron. Niektórzy do wody dodają również kilka kropel oliwy, by  makaron się nie kleił i był sprężysty po ugotowaniu. Kiedy woda w garnku się zagotuje, zmniejszamy płomień na kuchence i wrzuscamy makaron. Mieszamy go oraz czekamy aż się ugotuje. Co kilka minut możemy ponownie go pomieszać, by nie przykleił się do dna i gotował równomiernie. Kiedy będzie gotowy? Zazwyczaj na opakowaniu podany jest czas gotowania. Zależy też jaki makaron lubimy. Zaleca się spożywanie go al dente, jednak nie każdy lubi kiedy jest lekko twardawy. Taki makaron będzie idealny do dalszej obróbki termicznej. Kiedy na przykład chcemy na patelni go zagrzać ze sosem lub podsmażyć z warzywami. Najlepiej makaron po prostu spróbować przed odcedzeniem, wówczas będzie idealny. 

Rodzaje makaronu

Gotowanie makaronu zależy nieraz od jego rodzaju. Na półkach sklepowych jest bowiem bardzo dużo gatunków makaronu. Możemy zakupić ten z mąki pszennej, razowej, wielozbożowy, gryczany, ryżowy, sojowy i inne. Ile mąk, tyle makaronów. Z niemal każdej z nich można wytworzyć makaron. Niektóre makarony są bardzo łatwe do przygotowania np.: te instant, które jedynie na kilka minut zalewamy wrzatkiem i są gotowe do spożycia. Inne trzeba gotować w opisany powyżej sposób. Najdłużej gotują się makarony ciemne, ale są one bardzo smaczne oraz zdrowe. Przed wrzuceniem makaronu do wody, najlepiej po prostu przeczytać instrukcję przygotowania na paczce. Mniej więcej wskaże nam ona czas gotowania makaronu. Zawsze jednak warto skontrolować samemu, czy jest odpowiedni.  

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Najlepsze porady Kulinarne Czy opis porady Jak gotować makaron? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak gotować makaron?? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak gotować makaron?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
porada do kuchni w sam raz
~Jak gotować makaron?
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności