Ryż to jeden z najczęściej wykorzystywanych dodatków do posiłków, jak i wykonywane z niego są różne potrawy. Jego gotowanie jest bardzo proste, jednak należy się go nauczyć jak każdej czynności, by nie był ani za twardy ani kleisty, bo odbierze nam radość z jedzenia.
Sposób pierwszy
Jak ugotować pyszny ryż? Musisz przygotować garnek o wielkości dostosowanej do ilości ryżu. Pamiętaj, że ziarenka w trakcie gotowania powiększają rozmiary, więc nie możesz gotować kilograma ryżu w małym rondelku. Nalej do garnka odpowiednią ilość wody, mniej więcej jego połowę i posól wodę do smaku. Jesli boisz się, że dałej za malo lub za dużo soli, spróbuj ją. Ma być słona, ale nie nieprzyjemna w smaku. Stawiamy wodę na kuchence i czekamy aż się zagotuje. Wówczas wrzucamy ryż. Gotujemy go aż będzie miękki. Jesli gotujesz ryż w woreczku, poczekaj aż napęcznieje. Ryż gotowany luzem mozna zaś spróbować po około 7-8 minutach. Powinien być już miękki. Nie zapominaj zamieszać go w trakcie gotowania, nie przykleił się do dna.
Sposób drugi
Ostatnio pojawiła się moda gotowania ryżu w małej ilości wody, którą po prostu wpijają ziarenka. Kiedy ryż jest gotowy, zazwyczaj odcedzamy go z wody na sicie. Jednak nie zdajemy sobie sprawy wówczas z tego, że wylewamy wraz z wywarem wiele substancji odżywczych, które ryż posiada. Wsyp więc daną ilość ryżu do garnka i nalej tyle wody, żeby jej poziom znajdował się około centymetra nad ryżem. Gotuj go na małym ogniu i co chwila mieszaj. Ryż będzie gotowy kiedy wypije całą wodę i będzie już delikatnie napuchnięty. Taki ryż będzie zawierał w sobie wszelkie witaminy i minerały, które wpije z wodą.