Na stoiskach z owocami aż roi siÄ™ od przysmaków, których jeszcze nie próbowaliÅ›my. Jednym z takich owoców jest zapewne figa, którÄ… maÅ‚o osób spożywa na co dzieÅ„. Jest ona Å›wietnym dodatkiem do saÅ‚atek, jak i sporzÄ…dza siÄ™ z niej pysznÄ… konfiturÄ™. Można jÄ… kupić w wielu sklepach, wiÄ™c warto figi spróbować.
Jak kupić i zjeść figę?
W sklepach zapewne spotkamy kilka rodzajów fig. W Polsce najczęściej bÄ™dzie to figa zielona i czarna. Zielona nadaje siÄ™ Å›wietnie do suszenia, za to czarna jest sÅ‚odka i idealna od razu do spożycia. Kiedy wybieramy w sklepie figÄ™, zwróćmy uwagÄ™ na jej kolor- powinien być on intensywny a sama figa miÄ™kka. Wówczas jest najlepsza do jedzenia. Po przyniesieniu jej do domu, po prostu myjemy figÄ™ jak każdy owoc i możemy jÄ… zjeść po prostu ze skórkÄ…. Jednak niektórym ona przeszkadza, wiÄ™c można jÄ… także obrać. Miąższ figi można wyjadać ze Å›rodka także Å‚yżeczkÄ… jak np.: kiwi. JeÅ›li natomiast chodzi o potrawy z figami, to Å›wietnie siÄ™ ona komponuje z miÄ™sami i serami jako dodatek. Smaczna jest również w poÅ‚Ä…czeniu z orzechami i winogronami. Można po prostu dodawać jÄ… do saÅ‚atek.
Co dobrego drzemie w fidze?
Figa jak każdy z owoców jest źródÅ‚em dobroczynnych substancji dla naszego organizmu. Zawiera ona potas, magnez, wapÅ„, fosfor, cynk, witaminÄ™ C, B6 i PP. Poza tym znajduje siÄ™ w niej kwas foliowy. Figa jest również uważana za symbol pÅ‚odnoÅ›ci i dobrobytu. JedzÄ…c jÄ… możemy siÄ™ poczuć iÅ›cie po królewsku, bo dawniej goÅ›ciÅ‚a tylko na talerzach królów czy przywódców.