Kaki jest jednym z owoców egzotycznych, które pojawiają sie w nie wszystkich polskich sklepach. Jednak jeśli się z nim spotkamy w którymś z nich, warto kaki kupić i spróbować. Z pewnością będzie to świetne nowe doświadczenie dla naszego podniebienia. Jak smakuje kaki oraz co ważniejsze, jak go jeść?
Skąd pochodzi i jak wygląda owoc kaki
Owoc hebanowca wchodniego, jabłko Orientu, owoc persymony czy też hurma wschodnia- to tylko niektóre z nazw owoca kaki, który można coraz częściej kupić w marketach. Kaki to żółto-pomarańczowy owoc o kształcie pomidora. Posiada on często także charakterystyczne listki. Kaki przywędrowało do nas głównie z Chin oraz Japonii. W smaku przypomina ono brzoskwinię lub morelę z lekko waniliowym posmakiem.
Jak jeść kaki i co można z nim przygotować?
Kaki jemy kiedy jest dojrzałe. Musi ono po prostu posiadać jednolity pomarańczowy kolor. Owoc obieramy ze skórki i krokimy na kawałki. Można je spożywać po prostu na surowo. Ściąganie skórki nie jest konieczne, kiedy ją dokładnie umyjemy. Kaki sprawdzi się również w sałatce owocowej lub jako dodatek do deserów. Kaki jest także świetnym składnikiem dżemów i konfitur. Suszone kaki przypomina zaś w smaku figi. Jeśli więc chcesz zafundować sobie taką przekąskę, pokrój kaki w ćwiartki i wystaw na kilka godzin na słońce.
Kaki a substancje odżywcze
Kaki jest źródłem wapnia, witaminy A i C, beta-karotenu, a także zawiera polifenole. Od bardzo dawna jest ono stosowane w medycynie chińskiej. Według wschodnich lekarzy może ono być pomocne w leczeniu białaczki i chroni przed rakiem. Co więcej kaki dba o nasz wzrok oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Kaki jest więc nie tylko doskonałą przekąską, ale przyczynia się do zachowania zdrowia i młodego wyglądu.