Kumkwat lub znany też pod nazwą mini pomarańcza, złota pomarańcza czy karłowata pomarańcza, jest owocem, który należy do grupy cytrusów. Co z tym się wiąże? Oczywiście kumkwat dostarcza nam wiele witamin oraz minerałów. Wspomaga w odchudzaniu, polepsza wygląd naszej skóry, jest idealnym lekiem na przeziębienia i grypy oraz zmniejszają ryzyko pojawienia się kamieni nerkowych czy powstania i rozwinięcia się komórek nowotworowych w naszym organizmie. W porcji 100 gram naszej mini pomarańczy znajdują się 70 kalorii, więc wiadomo że jest owocem lekkostrawnym i niskokalorycznym. Jak jednak mamy jeść kumkwat?
1. Surowy owoc
Owoc można jeść surowo prawie od razu od momentu kupienia, więc zawsze można mieć przy sobie i zastąpić niezdrowe przekąski gdy zgłodniejemy. Skórka złotej pomarańczy jest również jadalna i całość ma smak lekko kwaśny, jednak aromatyczny. To oznacza że owoc jest potrafi nas orzeźwić i idealnie nadaje się i na upalne dni, ale też na zimne gdy, gdzie chroni naszą odporność organizmu. Jeśli decydujesz się jeść kumkwat surowy to warto zwrócić uwagę przy jego zakupie, aby trafić na najlepsze. Dobra mini pomarańcza nie ma żadnych przebarwień czy plam i nie jest w żadnym przypadku uszkodzona i poobijana. Jej skórka powinna być jednolita i lśniąca. Gdy już wybierzesz te najlepsze to warto je przechowywać w pokojowej temperaturze nie więcej niż tydzień lub w lodówce nie więcej niż 3 tygodnie.
2. Owoc na słodko
Złota pomarańcza jest jednym z najlepszych i najsmaczniejszych składników do przygotowania kreatywnych i smakowych deserów. Jej smak pozwala na mieszanie jej z wieloma innymi owocami oraz smakami, więc kombinacji co do deserów jest multum. Można zawsze też ją wykorzystać do przygotowania dobrych dżemów, marmolad, lodów, kompotów i nawet nalewek.