W ostatnim czasie coraz chętniej sięgamy po owoce, mimo, że jeszcze nie tak dawno temu byliśmy całkiem przeciwni takim zdrowym przekąskom. Jednym z bardziej wartościowych owoców jest mango. Ma bardzo dużo cennych witamin, zwłaszcza A i E. Mango jest jednak owocem, który trzeba odpowiednio obrać, aby móc się rozkoszować jego wyśmienitym smakiem. W środku znajduje się bowiem dość duża pestka, którą trzeba umiejętnie wykroić.
Przepyszne mango
Mango to jeden z najlepszych owocow. Wspomaga on prace jelit i doskonale sprawdza sie, gdy mamy suchą skorę i lamliwe paznokcie. Pamietajmy jednak, zeby zwrocic uwage na jakość mango juz przy kupnie owoca. Mimo, ze wystepuje kilka rodzajow mango, wiekszosc z nich ma kolor zolto-czerwony. Mango powinno miec rowniez intensywny zapach, po tym można poznać, że jest dojrzałe i dobre do jedzenia.
Jak się do niego dobrać?
Mango mozna obrac na kilka sposobow. Jednym z nich jest po prostu przeciecie go na pol wzdluz, a nastepnie wszerz i wyjecie pestki ze srodka. Mozna rowniez na poczatku obrac go ze skroki, a pozniej przeciac tylko wzdluz owoca.
Co z mango?
Mango mozna wykorzystac do deserow, salatek owocowych, jak rowniez wysuszyc. Nie trzeba pozbywac sie pestek, robi sie z nich bowiem maslo mangowe, ktore stanowi doskonały dodatek do niektórych dań. Warto jednak pamietac, ze nie powinno podawac sie tego owocu z mocnymi alkoholami.