Zielone warzywa pełne są substancji odżywczych, które doskonale wpływają na nasz organizm. Powinny więc na stałe zagościć w naszym jadłospisie. Niestety wiele osób (zwłaszcza dzieci) kręci z niesmakiem na widok zieleniny. Jak się do niej przekonać?
Po które warzywa zielone warto sięgać?
Najwięcej wartości odżywczych posiadają zielone warzywa liściaste i krzyżowe. Należą do nich szpinak, jarmuż, natka pietruszki, kapusta biała, brokuły, kiełki i wszelkiego rodzaju sałaty. Niestety to właśnie z nimi wiele osób ma największy problem. Nie każdemu odpowiada ich smak czy konsystencja. Dodatkowo najwięcej witamin i minerałów zawierają w surowej postaci, a bez odpowiedniego przygotowania i doprawienia trudno jest spożyć ich większą ilość.
Zielone koktajle
Zielone koktajle, które warto spożywać na śniadanie mogą być naprawdę smaczne. Wystarczy garść jarmużu lub szpinaku zmiksować ze szklanką mleka, bananem i łyżką miodu. W takim koktajlu smak zieleniny będzie ledwo wyczuwalny, a brak obróbki termicznej pozwoli zachować warzywom pełne właściwości odżywcze. Smak koktajlu możesz podkręcić innymi ulubionymi dodatkami. Eksperymentuj, aby odkryć wersję, która najlepiej trafi w twoje upodobania.
Sałatki
Sałatki nie muszą wcale kojarzyć się jedzeniem dla osób na diecie. Wystarczy dobrze dobrać dodatki, przygotować smaczny sos i odpowiednio przyprawić, aby zjeść taką sałatkę ze smakiem. Jeśli masz pod ręką filet z kurczaka, przygotuj słynną sałatkę cezar. Z kolei pokrojony w kostkę ser feta świetnie sprawdzi się do przygotowania sałatki greckiej. Sałatę możesz łączyć także z innymi warzywami, np. pomidorkami koktajlowymi, burakiem, ciecierzycą lub czerwoną fasolą. Dzięki temu nie tylko będzie lepiej smakować, ale również stanie się pełnowartościowym posiłkiem zapewniającym niezbędną energię.
Pesto
Zielone warzywa liściaste takie jak bazylia, jarmuż czy szpinak mogą posłużyć do przygotowania pesto. Należy zblendować je z oliwą z oliwek i odrobiną parmezanu. Przygotowane pesto można dodawać właściwie do wszystkiego. Można wykorzystać je jako pastę na kanapki, sos do makaronu czy farsz do naleśników.