Najlepsze Porady KulinariaJak jest zima to musi być zimno? Niekoniecznie! Sprawdź propozycje grzańca z wódką Stanislav Ocena 5 na podstawie 2 komentarzy

Jak jest zima to musi być zimno? Niekoniecznie! Sprawdź propozycje grzańca z wódką Stanislav

Jak jest zima to musi być zimno? Niekoniecznie! Sprawdź propozycje grzańca z wódką Stanislav

Wódka do grzańca to dodatek, który nie tylko doda mu dodatkowej mocy, ale też wprowadzi do niego nowe nuty. Zwłaszcza, jeśli sięgniecie po którąś z wódek smakowych Stanislav.


Mimo szczerego uwielbienia dla kultowego „Misia”, śmiemy nie zgodzić się ze złotą myślą pewnego palacza. Zimą wcale nie musi być zimno, a w walce z mrozem nie wahamy się sięgnąć po aromatyczne, gorące sposoby. Jednym z najskuteczniejszych jest na pewno przygotowanie grzańca. Możecie wypić go w fotelu przy kominku, podczas spotkania z przyjaciółmi, a nawet na spacerze w ośnieżonym lesie.

Jeśli nudzą was gotowe, doprawione wina, które wystarczy tylko podgrzać przed podaniem, sprawdźcie naszą listę czterech inspiracji. Przygotowaliśmy dla was przepisy na rozgrzewające napoje z zaskakującym dodatkiem wódki Stanislav.

Czerwony grzaniec z waniliową nutą

Jeśli chodzi o domowy grzaniec z wódką, ten przepis to klasyka. Potrzebujecie do niego:

 

  1. 500 ml wytrawnego czerwonego wina – najlepiej pinot noir;
  2. 160 ml wódki Stanislav Vanilla Bean;
  3. ¼ łyżeczki mielonego imbiru;
  4. 4 plasterki pomarańczy

  5. ¼ szklanki cukru;

  6. 3 goździki;

  7. 3 rozbite strąki kardamonu;

  8. średni pasek skórki z pomarańczy;

  9. laskę wanilii.

W garnku wymieszajcie wino, cukier, goździki, kardamon, skórkę pomarańczową i wanilię. Całość podgrzewajcie powoli i ostrożnie, tak by grzaniec się nie zagotował. (Najlepiej jest użyć termometru i wyłączyć ogień, kiedy mieszanka osiągnie 60 stopni). Odstawcie na pół godziny. W tym czasie udekorujcie 4 kieliszki plasterkami pomarańczy oraz zwilżcie ich brzegi sokiem i obsypcie cukrem z imbirem. Jeszcze raz delikatnie podgrzejcie wino, przecedźcie do kieliszków, do każdego wlejcie po 40 ml wódki i podawajcie.

Malinowy grzaniec z piwa

Składniki tego grzańca to:

  1. 500 ml ciemnego, mocnego piwa (np. porter lub RIS);

  2. 50 ml wódki Stanislav Ruby Raspberry;

  3. 50 ml wody;

  4. łyżka syropu malinowego;

  5. mały (długości ½ kciuka) kawałek imbiru;

  6. 3 goździki;

  7. kawałek laski cynamonu;

  8. laska wanilii.

Jak zrobić grzańca z wódki i piwa? Nic trudnego! Do rondelka wlejcie wodę i syrop, wsypcie przyprawy, doprowadźcie do wrzenia i gotujcie kilka minut. Gdy zawartość rondelka wyraźnie zgęstnieje, dodajcie piwa i podgrzewajcie do 60 stopniu. Odcedźcie. Na samym końcu wlejcie wódkę. Całość rozlejcie do 4 kieliszków.

Kawa z karmelową „wkładką”

Odchodzimy na moment od zwykłych grzańców, proponując podwójnie mocne espresso. By je przyrządzić, przygotujcie:

  1. 4 filiżanek espresso (polecamy dość mocno wypalane ziarna z Ameryki Środkowej – np. Gwatemali);

  2. 120 ml wódki Stanislav Genuine Caramel;

  3. 400 ml pełnotłustego mleka;

  4. 4 łyżek syropu klonowego.

Kawę najlepiej jest zaparzyć w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym ze świeżo zmielonych ziaren. Potem odstawcie na pół godziny. Po ostygnięciu wlejcie ją razem z mlekiem oraz syropem do rondelka, i podgrzewajcie do momentu, kiedy temperatura dojdzie do 60 stopni. Zmieszajcie z wódką. Podawajcie w wysokich szklankach kawowych z podwójnymi ściankami.

Pomarańczowy grzaniec z białego wina

Ten grzaniec z wódki jednocześnie rozgrzewa i, dzięki wyraźnym cytrusowym nutom, orzeźwia. Składa się z:

  1. 500 ml białego, półwytrawnego rieslinga;

  2. 100 ml wódki Stanislav Mandarin Orange;

  3. 1 pomarańczy;

  4. laski cynamonu;

  5. gwiazdki anyżu;

  6. małego (długości ½ kciuka) kawałka imbiru;

  7. 4 łyżek syropu klonowego.

Wszystkie składniki – poza wódką – umieśćcie w rondelku. Podgrzewajcie aż syrop się rozpuści, następnie odstawcie na 30 minut do przegryzienia smaków. Po tym czasie podgrzejcie do 60 stopni, przelejcie przez sito i podzielcie na 4 porcje. Podawajcie w kieliszkach udekorowanych plastrami cytrusów.

Dodaj komentarz

Edyta
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Polecam wypróbować ten przepis.

Lidia
Dodano:
0
0

Muszę koniecznie wypróbować.


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Zdecydowanie zgadzam się z tytułem tego artykułu.
Odpowiedni Dress code również ma znaczenie.
Zasady Savoir Vivre są bardzo ważne.
Polecam wypróbować ten przepis.
Często zaglądam n najlepsze-porady bo mają dobre i smaczne...
Polecam wypróbować ten przepis.
Mam już dosyć jedzenia codziennie chleba, lubię go jako...
Myślałam, że właściwości musztardy będą gorsze.