Najlepsze Porady KulinariaJak jest zima to musi być zimno? Niekoniecznie! Sprawdź propozycje grzańca z wódką Stanislav Ocena 5 na podstawie 2 komentarzy

Jak jest zima to musi być zimno? Niekoniecznie! Sprawdź propozycje grzańca z wódką Stanislav

Jak jest zima to musi być zimno? Niekoniecznie! Sprawdź propozycje grzańca z wódką Stanislav

Wódka do grzańca jest dodatkiem, który wzmacnia napój, ale również wprowadza do niej nowe, niepospolite nuty smakowe. Zwłaszcza, jeśli sięgniecie po którąś z wódek smakowych Stanislav.


Mimo szczerego uwielbienia dla kultowego „Misia” nie zgadzamy się z tą złotą myślą. Zimą wcale nie musi być zimno! Walcząc z mrozem, sięgnijmy po gorące i aromatyczne sposoby.  Najskuteczniejszym narzędziem jest przygotowanie grzańca. Możecie wypić go w fotelu przy kominku, podczas spotkania z przyjaciółmi, a nawet na spacerze w ośnieżonym lesie.

Przygotowaliśmy dla was przepisy rozgrzewających napojów, z dodatkiem wyjątkowej wódki Stanislav. Jeśli nudzą was gotowe, doprawione wina, które wystarczy tylko podgrzać przed podaniem, sprawdźcie naszą listę czterech wyszukanych inspiracji.

Czerwony grzaniec z waniliową nutą

Ten przepis to klasyka. Potrzebujecie do niego:

 

  1. 500 ml wytrawnego czerwonego wina – najlepiej Pinot Noir;
  2. 160 ml wódki Stanislav Vanilla Bean;
  3. ¼ łyżeczki mielonego imbiru;
  4. 4 plasterki pomarańczy

  5. ¼ szklanki cukru;

  6. 3 goździki;

  7. 3 rozbite strąki kardamonu;

  8. średni pasek skórki z pomarańczy;

  9. laskę wanilii.

W garnku mieszamy wino, cukier, goździki, kardamon, skórkę pomarańczową oraz wanilię. Całość podgrzewamy powoli i ostrożnie, tak by nie doprowadzić grzańca do wrzenia (najlepiej posłużyć się termometrem spożywczym i wyłączyć ogień, gdy napój osiągnie 60 stopni). Odstawiamy na pół godziny. W tym czasie dekorujemy 4 kieliszki plasterkami pomarańczy, zwilżamy ich brzegi sokiem, a następnie oprószamy brzegi cukrem wymieszanym z imbirem. Jeszcze raz delikatnie podgrzewany wino, przecedzamy do kieliszków. Każdy kieliszek parującej mikstury wzbogacamy o 40 ml wódki Stanislav Vanilla Bean i podajemy Gościom.

Malinowy grzaniec z piwa

Składniki tego grzańca to:

  1. 500 ml ciemnego, mocnego piwa (np. porter lub RIS);

  2. 50 ml wódki Stanislav Ruby Raspberry;

  3. 50 ml wody;

  4. łyżka syropu malinowego;

  5. mały (długości ½ kciuka) kawałek imbiru;

  6. 3 goździki;

  7. kawałek laski cynamonu;

  8. laska wanilii.

Jak przygotować grzańca z wódki i piwa? Nic trudnego! Do rondelka wlewamy wodę i syrop, wsypujemy przyprawy, po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy kilka minut na małym ogniu. W momencie, gdy zawartość rondelka wyraźnie zgęstnieje, dodajemy piwo i podgrzewamy do 60 stopni. Odcedzamy. Dopełniamy kompozycję eteryczną wódką Stanislav Ruby Raspberry. Całość rozlejcie do 4 kieliszków. 

Kawa z karmelową „wkładką”

Odchodzimy na moment od zwykłych grzańców, proponując podwójnie mocne espresso. By je przyrządzić, przygotujcie:

  1. 4 filiżanek espresso (polecamy dość mocno wypalane ziarna z Ameryki Środkowej – np. Gwatemali);

  2. 120 ml wódki Stanislav Genuine Caramel;

  3. 400 ml pełnotłustego mleka;

  4. 4 łyżek syropu klonowego.

Kawę najlepiej jest zaparzyć w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym ze świeżo zmielonych ziaren. Kawa powinna być przestudzona, dlatego najlepiej odstawić ją na około 30 minut do ostygnięcia. Po tym czasie wlewamy kawę razem z mlekiem oraz syropem klonowym do rondelka, podgrzewamy do momentu, kiedy trunek osiągnie temperaturę 60 stopni. Uzupełniany wódką Stanislav Genuine Caramel i podajemy w wysokich szklankach do kawy.

Pomarańczowy grzaniec z białego wina

Ten grzaniec z wódki jednocześnie rozgrzewa i, dzięki wyraźnym cytrusowym nutom, orzeźwia. Składa się z:

  1. 500 ml białego, półwytrawnego rieslinga;

  2. 100 ml wódki Stanislav Mandarin Orange;

  3. 1 pomarańczy;

  4. laski cynamonu;

  5. gwiazdki anyżu;

  6. małego (długości ½ kciuka) kawałka imbiru;

  7. 4 łyżek syropu klonowego.

Wszystkie składniki – poza wódką – umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy, aż do momentu rozpuszczenia syropu. Następnie odstawiamy na 30 minut do przegryzienia smaków. Po 30 minutach podgrzewany do 60 stopni, przelewamy przez sito, dzielimy na 4 porcje i dodajemy 25 ml aromatycznej wódki Stanislav Mandarin Orange. Grzaniec najlepiej podawać w kieliszkach udekorowanych plastrami cytrusów.

Dodaj komentarz

Edyta
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Polecam wypróbować ten przepis.

Lidia
Dodano:
0
0

Muszę koniecznie wypróbować.


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Jak zarejestrować numer z plusa
h*j gnoj i mogiła twoja stara to kobyła
Ciekawy artykuł, w dzisiejszych czasach materiały kompozytowe...
Nie sądziłam, że tak dobre toffi da się zrobić w domu. Będę je...
Uwielbiam figi w owsiance z miodem. Smakują obłędnie.
nawet nie wiedziałam ze tak to sie nazyw :)
Uwielbiam domowy hummus.