Najlepsze Porady KulinariaJak obrać ananasa?

Jak obrać ananasa?

Jak obrać ananasa? https://pixabay.com

Okres letni już się zbliża a to oznacza że w super marketach i w warzywniakach coraz częściej pojawiają się pyszne, świeże i egzotyczne owoce, jak mango czy ananas. Świeży ananas jest dużo smaczniejszy i zdrowszy niż ten w puszce i można go wykorzystać do przygotowania sałatek owocowych, koktajli i smoothies czy nawet do gotowania na słono. Zanim jednak go zjesz lub wykorzystasz jako składnik do czegoś innego to musisz niestety obrać owoc. Ananas na grubą skórę, jednak z poradami w Najlepsze-porady.pl to nie będzie stanowić żadnego problemu. Szybko i łatwo pokażemy Ci jak najlepiej obierać ananasa dla twojej wygody :)


Wybór świeżego ananasa

Zanim obierzesz musisz kupić :D Jak wybrać świeżego i smacznego ananasa? Są trzy cechy, które posiada każdy ananas i za każdym razem musisz zwracać na nie uwagę. Początkowo, zapach. Świeży ananas to pachnący ładnie ananas. Następnie sprawdź liście. Te, które znajdują się w środkowej części powinny być łatwo usuwane. Oznacza to że jeśli trochę pociągniesz one z łatwością zostaną wyrwane. I ostatecznie, jędrność ananasa. Jeśli pod palcami ananas rozgniata się to niestety, ale szukaj dalej..

Obieranie ananasa

Gdy już kupisz świeżego i pachnącego ananasa to najwyższy czas aby go obrać. Będą Ci potrzebne: ostry nóż, deska do krojenia i miska.
Zaczynamy odcinając górną i dolną część tego owocu. Jeśli masz odpowiedni nóż to nie będzie dla Ciebie trudne. Następnie, stawiamy pionowo na desce ananasa i usuwamy skórę dookoła owocu za pomocą noża. Warto być przy tym dokładnym aby nie zmarnować zbyt wiele smacznego miąższu ananasowego. Po odkrojeniu całej skóry możesz zauważyć że zostały jeszcze kilka małych ciemnych lub twardych plamek - należy je również usunąć noże ponieważ ich smak nie jest za dobry.
Warto pamiętać że skóra ananasa nie jest jadalna, ale też często sam środek również. Środek w tym owocu jest niesmaczny, dlatego przy obieraniu należy się go pozbyć. Najprostszy sposób to pocięcie ananasa na ćwiartki. Każdą ćwiartkę stawiamy pionowo i usuwamy wewnętrzną część, tak jak wcześniej robiliśmy to ze skórą owocu. Gdy już pozbędziesz się że wszystkich ćwiartek środek to już masz ananas gotowy.

Wystarczy go pokroić w kostkę i zaserwować lub wykorzystać do innego przepisu. Życzymy smacznego! :)

Dodaj komentarz


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

dlatego warto jeśc mięso tylko od sprawdzonych myśliwych a...
coca cola to ściema - w coca coli jest bardzi mało kwasu...
na randkę idz tam gdzie nie ma ludzi
jak byś lubianym ? najlepsza porada - nie rób tego na siłę...
a ja lubie stewie i ja polecam :)
Ocet z rabarbaru - muszę to sprawdzić !! Ania Dąbrowska
Świetny przepis ! muszę go sprawdzić. Zawsze robiłam...
prosty przepis - trzeba go wypróbować !