09.02.2024

Jak obrać i jeść liczi?

Jak obrać i jeść liczi?

Ocena artykułu

Na podstawie 5 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Karolina Wiśniewska
Karolina jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z domem i ogrodem. Jej artykuły zawierają praktyczne porady dotyczące aranżacji wnętrz, pielęgnacji roślin, oraz organizacji przestrzeni wokół domu.
Udostępnij

Liczi to coraz bardziej popularny owoc w naszym kraju oraz innych krajach europejskich. Pochodzi z rejonu Kambodży, gdzie był uprawiany od ponad 2000 lat. Owoc liczi znany jest również jako chińska śliwka. Dzisiaj uprawa liczi nie ogranicza się do Kambodży, ale znajdziesz je również w południowej i wschodniej Azji, Australii i w Stanach Zjednoczonych w stanie Florydy i Hawajach, które są najgorętsze. 
Owoc ma wiele wartości odżywczych i niską kaloryczność, dlatego stał się tak popularny. Wiele osób twierdzi że smak liczi przypomina smak winogron, a inni że przypomina smak tropikalnego kwiatu. Zanim jednak spróbujesz to musisz obrać ten owoc. W prostych krokach Najlepsze-porady.pl podpowiedzą Ci jak szybko i sprawnie możesz to zrobić.


Obieranie liczi

Owoc chińskiej śliwki jest pokryty przez guzkowatą skórkę i przypomina kształtem maliny, jednak jest dużo większy. Guzkowata skórka jest cienka jeśli owoc jest dojrzały więc nie będziesz miał większych problemów z obieraniem. Wystarczy że natniesz ostrym nożem skórkę liczi dookoła i zdejmiesz ją palcami. Gdy już liczi jest obrane ze skórki musisz ponownie użyć noża i miąższ przeciąć dookoła. Uważaj aby nie przekroić pestki, która znajduje się wewnątrz owocu. Pestka nie jest jadalna, ale też nie można jej przeciąć ponieważ jest lekko trująca. Gdy pozbędziesz się i pestki to zostaje Ci gotowe owoc liczi do spożycia i smakowania.

Jedzenie liczi

Chińską śliwkę można jeść od razu po obieraniu bez żadnych dodatków lub można ją wykorzystać jako dodatek. W zależności od Twoich kubków smakowych możesz wykorzystać liczi na słodko lub słono. Na słodko to oczywiście idealny dodatek do shaków, sałatek owocowych, lodów czy deserów. Na słono liczi jest idealnym połączeniem do kurczaka.
Jeśli możliwość gotowania liczi. W ugotowanych owoców możesz bardzo łatwo i szybko przygotować smaczne smoothies, syropy, galaretki czy dżemy.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(5)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Uwielbiam liczi, jednak jest bardzo delikatne do obierania i trzeba się tego nauczyć na kilku owocach.
~Milena
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinarne Czy porada Jak obrać i jeść liczi? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak obrać i jeść liczi?? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak obrać i jeść liczi?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Doskonały smak
~Jak obrać i jeść liczi?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Pomocna porada
~~Katarzyna
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Przydatny artykuł
~~Adam
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności