Liczi to coraz bardziej popularny owoc w naszym kraju oraz innych krajach europejskich. Pochodzi z rejonu Kambodży, gdzie był uprawiany od ponad 2000 lat. Owoc liczi znany jest również jako chińska śliwka. Dzisiaj uprawa liczi nie ogranicza się do Kambodży, ale znajdziesz je również w południowej i wschodniej Azji, Australii i w Stanach Zjednoczonych w stanie Florydy i Hawajach, które są najgorętsze.
Owoc ma wiele wartości odżywczych i niską kaloryczność, dlatego stał się tak popularny. Wiele osób twierdzi że smak liczi przypomina smak winogron, a inni że przypomina smak tropikalnego kwiatu. Zanim jednak spróbujesz to musisz obrać ten owoc. W prostych krokach Najlepsze-porady.pl podpowiedzą Ci jak szybko i sprawnie możesz to zrobić.
Obieranie liczi
Owoc chińskiej śliwki jest pokryty przez guzkowatą skórkę i przypomina kształtem maliny, jednak jest dużo większy. Guzkowata skórka jest cienka jeśli owoc jest dojrzały więc nie będziesz miał większych problemów z obieraniem. Wystarczy że natniesz ostrym nożem skórkę liczi dookoła i zdejmiesz ją palcami. Gdy już liczi jest obrane ze skórki musisz ponownie użyć noża i miąższ przeciąć dookoła. Uważaj aby nie przekroić pestki, która znajduje się wewnątrz owocu. Pestka nie jest jadalna, ale też nie można jej przeciąć ponieważ jest lekko trująca. Gdy pozbędziesz się i pestki to zostaje Ci gotowe owoc liczi do spożycia i smakowania.
Jedzenie liczi
Chińską śliwkę można jeść od razu po obieraniu bez żadnych dodatków lub można ją wykorzystać jako dodatek. W zależności od Twoich kubków smakowych możesz wykorzystać liczi na słodko lub słono. Na słodko to oczywiście idealny dodatek do shaków, sałatek owocowych, lodów czy deserów. Na słono liczi jest idealnym połączeniem do kurczaka.
Jeśli możliwość gotowania liczi. W ugotowanych owoców możesz bardzo łatwo i szybko przygotować smaczne smoothies, syropy, galaretki czy dżemy.