Nadchodzi lato, a wraz z nim czas robienia domowych przetworów. Może już nawet zrobiliście pierwszy dżem np. z truskawek? Robiąc domowe zapasy chcemy aby wytrzymały one całą zimę, a może nawet i dłużej. Co zrobić aby weki były trwałe? Najbardziej znaną i tradycyjną metodą zabezpieczania przetworów przed zepsuciem jest pasteryzacja. Głównym zadaniem tego procesu jest zabicie drobnoustrojów, które mogą namnożyć się w słoiku i sprawić, że nasz wyrób szybko stanie się niejadalny. Dzieję się to dzięki wykorzystaniu wysokiej temperatury. Poniżej przedstawimy Wam krok po kroku jak prawidłowo pasteryzować przetwory.
Warto pamiętać, że przetwory z dużą ilością cukru lub octu nie potrzebują pasteryzacji.
Przygotowanie
Aby pasteryzacja przyniosła pożądany efekt ważne jest odpowiednie przygotowanie naszych przetworów. Przede wszystkim musimy sprawdzić czy słoiki są w dobrym stanie (nie mogą być wyszczerbione) oraz wykorzystać najlepiej nowe zakrętki bez wgnieceń czy zabrudzeń. Wszystko dokładnie wyparzamy we wrzątku, myjemy i wycieramy do sucha. Gorące przetwory przekładamy do słoików zostawiając ok 1 cm wolnej przestrzeni i mocno zakręcamy. Teraz możemy przejść do pasteryzacji.
Pasteryzacja w garnku
Do pasteryzacji w garnku dobrze jest wykorzystać specjalną dziurkowaną wkładkę, która umieszczona na dnie zapobiegnie popękaniu słoików. Jeśli jednak jej nie mamy możemy wykorzystać zwykłą, czystą ściereczkę. W garnku układamy słoiki (najlepiej jednakowej wysokości) w taki sposób, aby się nie stykały. Nalewamy gorącej wody tak aby sięgała ona ok. 2-3 cm poniżej zakrętki. Następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok 15-20 min. Po tym czasie nakrętki powinny stać się wypukłe. Długość pasteryzacji może być różna w zależności od wielkości słoików czy rodzajów przetworów. Należy np. pamiętać, że przetwory owocowe potrzebują mniej czasu pasteryzacji niż warzywne. Po upłynięciu odpowiedniego czasu ostrożnie wyciągamy słoiki i układamy jest do góry dnem i zostawiamy najlepiej na cała dobę. Po tym czasie wieczka powinny stać się wklęsłe.