Jednym z najpopularniejszych i najprostszych sposobów przechowywanie jedzenia jest jego mrożenie. Przedłuża ono termin przydatności do spożycia, a przy tym jest wygodne - gdy potrzeba jakiegoś składnika, można go po prostu wyjąć z zamrażarki zamiast planować wyprawy do sklepu po świeży produkt. Trzeba jednak pamiętać o odpowiedniej metodzie mrożenia pokarmów - inaczej po rozmrożeniu będą się one psuć, mogą łapać zapachy innych artykułów z zamrażarki lub stracić swój smak. Jak więc poprawnie mrozić jedzenie? Odpowiedzi poniżej!
Podstawowe zasady
Chociaż sposób mrożenia nalezy dostosować do artykułu, istnieją pewne uniwersalne zasady dotyczące tej czynności. Przede wszystkim należy mrozić wyłącznie świeżą żywność i nie mrozić ponownie już raz rozmrożonej. Po odmarznięciu obecne w produkcie drobnoustroje rozmnażają się i po kilkukrotnym zamrażaniu i odmrażaniu ich liczba może zaburzyć ludzką florę bakteryjną. Do zamrażarki nie powinno się wstawiać także gorących dań - podniosą one temperaturę sprzętu, co jest prostym sposobem na jego zepsucie. Inna zasada ogólna to szczelne pakowanie żywności, najlepiej w woreczkach próżniowych. Jeśli zostawi się w nich tlen, wysuszy on jedzenie i zmieni jego kolor. Należy pamiętać też, że jedzenia nie można wiecznie przechowywać w zamrażarce - każdy produkt ma ustaloną dla siebie trwałość, której należy pilnować, a jeśli ma się słabą pamięć, to datę mrożenia zapisywać na samych pojemnikach.
Gotowe dania
Przed zamrożeniem gotowych dań trzeba przypilnować, by w pełni ostygły, natomiast schłodzone potrawy ze sklepu można mrozić od razu w dniu zakupu. W przypadku zup i innych płynnych potraw warto zostawić w opakowaniu trochę miejsca - po zamrożeniu zwiększają one swoją objętość i mogą doprowadzić do pęknięcia pojemnika lub rozlania się po chłodziarce. Lepiej nie zamrażać dań z dodatkiem makaronu, ziemniaków i ryżu, ponieważ w czasie rozmrażania rozmiękają one, natomiast mięso z sosem najlepiej przed zamrożeniem pokroić na grubsze plastry.
Mięso i ryby
Przy mrożeniu mięsa liczy się czas - należy je zamrozić jak najszybciej, inaczej się zepsuje. Warto je przechowywać w folii lub specjalnych woreczkach na mrożonki, niezależnie czy pokrojone w plastry, czy w większe kawałki. By przechowywane razem kotlety się nie sklejały, można przełożyć je papierem do pieczenia lub pergaminem. Mięso ma też ograniczony czas mrożenia. Dla wołowiny jest to wprawdzie dwanaście miesięcy, ale dalej te wartości spadają. Wieprzowinę przechowywać można osiem miesięcy, drób pół roku, cielęcinę cztery miesiące, a mięso mielone - trzy. Oczywiście ryby również można mrozić, po uprzednim oczyszczeniu z łusek i wypatroszeniu. Tłuste gatunki wytrzymają w chłodzie przez cztery miesiące, natomiast chudsze nawet przez osiem.
Owoce i warzywa
Jak najszybsze zamrożenie jest ważne także w przypadku owoców i warzyw. Przed zmrożeniem trzeba je najpierw dobrze umyć i osuszyć, a następnie na tackach ułożyć osobno każdą sztukę. Tak przygotowane trzeba chłodzić przez godzinę. Następnie można je już przesypać do torebki i zamrozić na dobre. Tak przygotowane można przechowywać przez rok.
Inne produkty
Zamrozić można również chleb - ważne, by był jak najświeższy. Należy umieścić go w dwóch foliowych torebkach i pozbyć się z nich powietrza. Szczelnie zamknięte pieczywo można przechowywać do roku. Wśród puli produktów, których lepiej nie mrozić są te zawierające dużo wody. Należą do nich produkty mleczne, surowe jajka, ogórki, arbuzy czy melony. Po rozmrożeniu stracą one konsystencję i smak.