Suszenie grzybów pozwala na ich wieloletnie przechowywanie przy zachowaniu ich wartości smakowych świeżych grzybów. W odpowiednich warunkach zachowują zdolność do spożycia nawet przez trzy lata. Jak więc je odpowiednio przechowywać?
w Słoiku
Przy umieszczaniu ich w szklanych słojach, należy pamiętać by ustawić je w ciemnym miejscu. Słój z suszonymi grzybami powinien być szczelnie zamknięty, ponieważ grzyby łatwo pochłaniają wilgoć. Dla pewności, że nie zawilgotnieją, można do pojemnika włożyć kilka ziarenek ryżu bądź 5 kulek ziela angielskiego. Warto włożyć do słoika również 2-3 listki liści laurowych, które odstraszą mole spożywcze, które bardzo chętnie atakują ten przysmak.
w Lnianym woreczku
Lniany worek to bardzo dobre miejsce na suszone grzyby. Sposób ten na przechowywanie produktów spożywczych znany jest już przez nasze prababcie sposób, dzięki niemu suszone grzyby mogą pozostać długo świeże i pełnowartościowe. Worek możesz położyć na okapie, kuchennym blacie lub schować do szafki.
w Pojemnikach
Po ususzeniu grzyby powinno się przechowywać w szczelnych plastikowych, blaszanych czy też w drewnianych pojemnikach. Trzymanie w pojemnikach szczelnie zamkniętych to sposób sprawdzony od lat. Są suche nie łapią wilgoci, zachowują aromat i grzyby nie są narażone na żadne ataki moli.