Sushi to chyba najbardziej charakterystyczne danie z kuchni japońskiej, które cieszy się niezwykłą popularnością w Japonii, ale również na całym świecie. W skład sushi najczęściej wchodzą surowe lub wędzone ryby, warzywa, ryż oraz prasowane algi. Wyprawa do knajpki, w której robione jest świeże sushi, potrafi być kosztowna, dlatego wiele osób decyduje się na robienie sushi w domu. W przypadku domowego sushi najtrudniejszą sprawą jest dobranie odpowiedniego ryżu oraz jego poprawne przygotowanie, dlatego w poniższym artykule dowiesz się, jak prawidłowo ugotować ryż do sushi!
Jaki ryż do sushi wybrać?
Najważniejszym krokiem jest wybór odpowiedniego ryżu do sushi, od którego będzie zależeć końcowy efekt przygotowanej przez nas potrawy. Ryż do sushi powinien być krótkoziarnisty i mieć odpowiednią lepkość, aby można go było łatwo rozprowadzić na liściu nori. Do stworzenia sushi nie wybierzesz zwykłego ryżu ze sklepowej półki, koniecznie zdecyduj się na ryż przeznaczony specjalnie do tego celu. Poniżej przedstawimy Ci krótki poradnik, dzięki któremu ryż na sushi na pewno się uda i jego ogólne przygotowanie będzie naprawdę bardzo proste. Przepis będzie odpowiedni dla ok. 2 osób.
Czego potrzebujesz?
- 250 g ryżu
- 400 ml wody
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki octu ryżowego
Przygotowanie:
1. Pierwszym i najważniejszym krokiem jest odpowiednie przepłukanie ryżu do sushi. Ryż płucz do tej pory, aż woda nie będzie biała. Następnie zalej ryż wodą i odstaw na około 10 minut, aby się namoczył - dzięki takiemu procesowi szybciej i dokładniej się ugotuje.
2. W czasie, kiedy ryż się namacza, możesz przygotować zaprawę: w garnuszku delikatnie podgrzej ocet ryżowy z cukrem i szczyptą soli. Zalewę do sushi podgrzewaj aż do rozpuszczenia składników, a następnie ją przestudź.
3. Po upływie 10 minut, gdy ryż zdążył odpowiednio namoknąć, jeszcze raz go przepłucz i przełóż do garnka, najlepiej takiego z nieprzywierającym dnem.
4. Ryż zalej 400 ml wody i przykryj szczelnie przykrywką - palnik powinien być ustawiony na średnim/małym poziomie grzania. Ryż powinieneś gotować ok. 10 minut, a następnie przestawić go na chłodny palnik i trzymać pod zamknięciem jeszcze przez 15 minut.
5. Po odczekanym czasie zdejmij pokrywkę z ryżu i wlej do niego zaprawę, a następnie dokładnie zamieszaj.
6. Poczekaj, aż ryż całkowicie ostygnie i możesz zabierać się za robienie sushi.
Smacznego! Daj nam znać w komentarzach, jak Ci poszło z sushi!