Pierogi są jednym z naszych ulubionych dań obiadowych. To nie tylko łatwa w wykonaniu potrawa, ale przede wszystkim smaczny posiłek, który można przygotowywać na wiele sposobów. Zdecydowanie najpopularniejsze są pierogi ruskie, których farsz składa się z ziemniaków, sera białego i dodatków. Latem dużym powodzeniem cieszą się pierogi z owocami. Innym często spotykanym rodzajem pierogów są te z mięsem oraz grzybami. Jak je poprawnie ugotować? Co zrobić, żeby zawsze były smaczne?
1. Właściwe naczynie
Do gotowania pierogów wybieraj duże, ale raczej niskie garnki. Posól wodę i dodaj odrobinę oleju lub oliwy. Dzięki temu pierogi nie będą się kleić i z łatwością je wyłowisz. Staraj się tez nie wrzucać do naczynia zbyt dużej ilości pierogów.
2. Gotowanie
Po wrzuceniu na osolony wrzątek, pierogi po chwili zaczną wypływać na powierzchnię. Aby mieć pewność, że pierogi nie są surowe, gotuj je do około 2 minut od momentu wypłynięcia. Po wyciągnięciu z wody umieść je w naczyniu lekko posmarowanym masłem. To z kolei pomoże zapobiec przyklejaniu pierogów do powierzchni miski lub talerza.
3. Smażenie lub pieczenie
Pierogi świetnie smakują zarówno smażone jak i pieczone. Takiego sposobu przygotowania lepiej nie stosować w przypadku pierogów z owocami. Pierogi podsmażane idealnie smakują w połączeniu z cebulką i skwarkami. Warto to ich doprawienia użyć także pieprzu i śmietany. Doskonałe doznania smakowe gwarantowane!
4. Mrożenie
Wyszło Ci za dużo pierogów? Nie martw się. Spokojnie możesz je zamrozić. Aby pierogi się nie posklejały, umieść je w zamrażalniku na tacce. Trzymaj je tam aż do momentu, kiedy stwardnieją. Wówczas bez problemu przełożysz je do woreczka i wyciągniesz wtedy, kiedy znów przyjdzie Ci na nie ochota. Smacznego!