Szparagi niezależnie od swojego koloru — istnieją odmiany białe, zielone, a nawet fioletowe — to wiosenny hit niemal każdej kuchni! Dobrze przyrządzone charakteryzują się wyśmienitym, a zarazem delikatnym smakiem. Szparagi mają liczne właściwości odżywcze, a przy tym posiadają mało kalorii. Wspomniane warzywa odchudzają oraz zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów. Dodatkowo są one jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Szparagi są warzywami o niskiej wartości energetycznej, przy równoczesnej wysokiej zawartości składników odżywczych. Dowiedz się, jak w odpowiedni sposób przygotować szparagi!
Przed zakupem sprawdź, czy twoje szparagi są świeże, tj.: mają zamknięte główki, ich końcówki są delikatnie wilgotne, skóra jest lśniąca i gładka — podczas pocierania jeden o drugi charakterystycznie skrzypią.
Szparagi zielone — to najczęściej spotykana odmiana o subtelnym orzechowym smaku. Wystarczy gotować je przez ok. 8 minut na al dente i podać z sosem. Idealnie sprawdzą się w zupach, sałatkach, jak i jako samodzielne danie.
Szparagi białe — przed ugotowaniem należy je obrać. Doskonałe do zup oraz przystawek na ciepło lub zimno.
Szparagi fioletowe — delikatne i słodkie w smaku, nie wymagają obierania. Można z nich przygotowywać wiosenne sałatki oraz przepyszne desery.
W jaki sposób przygotować szparagi do gotowania?
Na samym początku należy umyć i osuszyć szparagi, a następnie odciąć zdrewniałe końcówki. Pamiętaj o tym, aby główki zostawić bez obierania!
Jak gotować szparagi?
1. Przygotuj wysoki garnek i napełnij go wodą.
2. Szparagi zwiąż nitką, aby nie przewracały się podczas gotowania.
3. Wkładając je do garnka z wodą, zadbaj o to, aby główki wystawały ponad powierzchnię wody.
4. Dodaj do wody po jednej łyżeczce soli i cukru, a także odrobinę masła. Dla uzyskania intensywnego koloru warto dodać również kilka kropel cytryny.
5. Szparagi gotuj w pozycji pionowej pod przykryciem — główki również się ugotują.
6. Zielone szparagi gotuje przez 8 minut, natomiast szparagi białe i fioletowe ok. 15 minut.
7. Po wyjęciu z wody szparagi powinny być sprężyste — pod żadnym pozorem nie powinny się rozwalać.
Smacznego!