09.02.2024

Jak przygotować szparagi?

Jak przygotować szparagi?

Ocena artykułu

Na podstawie 3 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Piotr Nowak
Piotr jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, zajmującym się tematyką zdrowego stylu życia i fitnessu. Jego artykuły oferują praktyczne wskazówki dotyczące aktywności fizycznej, planowania zdrowych posiłków oraz motywacji do zmiany nawyków na lepsze.
Udostępnij

Szparagi niezależnie od swojego koloru — istnieją odmiany białe, zielone, a nawet fioletowe — to wiosenny hit niemal każdej kuchni! Dobrze przyrządzone charakteryzują się wyśmienitym, a zarazem delikatnym smakiem. Szparagi mają liczne właściwości odżywcze, a przy tym posiadają mało kalorii. Wspomniane warzywa odchudzają oraz zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów. Dodatkowo są one jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Szparagi są warzywami o niskiej wartości energetycznej, przy równoczesnej wysokiej zawartości składników odżywczych. Dowiedz się, jak w odpowiedni sposób przygotować szparagi!


Przed zakupem sprawdź, czy twoje szparagi są świeże, tj.: mają zamknięte główki, ich końcówki są delikatnie wilgotne, skóra jest lśniąca i gładka — podczas pocierania jeden o drugi charakterystycznie skrzypią.

Szparagi zielone — to najczęściej spotykana odmiana o subtelnym orzechowym smaku. Wystarczy gotować je przez ok. 8 minut na al dente i podać z sosem. Idealnie sprawdzą się w zupach, sałatkach, jak i jako samodzielne danie.

Szparagi białe — przed ugotowaniem należy je obrać. Doskonałe do zup oraz przystawek na ciepło lub zimno.

Szparagi fioletowe — delikatne i słodkie w smaku, nie wymagają obierania. Można z nich przygotowywać wiosenne sałatki oraz przepyszne desery.

W jaki sposób przygotować szparagi do gotowania?
Na samym początku należy umyć i osuszyć szparagi, a następnie odciąć zdrewniałe końcówki. Pamiętaj o tym, aby główki zostawić bez obierania!

Jak gotować szparagi?
1. Przygotuj wysoki garnek i napełnij go wodą.
2. Szparagi zwiąż nitką, aby nie przewracały się podczas gotowania.
3. Wkładając je do garnka z wodą, zadbaj o to, aby główki wystawały ponad powierzchnię wody.
4. Dodaj do wody po jednej łyżeczce soli i cukru, a także odrobinę masła. Dla uzyskania intensywnego koloru warto dodać również kilka kropel cytryny.
5. Szparagi gotuj w pozycji pionowej pod przykryciem — główki również się ugotują.
6. Zielone szparagi gotuje przez 8 minut, natomiast szparagi białe i fioletowe ok. 15 minut.
7. Po wyjęciu z wody szparagi powinny być sprężyste — pod żadnym pozorem nie powinny się rozwalać.

Smacznego!

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(3)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Odkąd przeczytałam ten poradnik na przygotowanie szparagów, uwielbiam je jeść, po za tym są bardzo odżywcze,
~Karolina
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinaria Czy nasza porada Jak przygotować szparagi? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak przygotować szparagi?? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak przygotować szparagi?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
porada do kuchni w sam raz
~Jak przygotować szparagi?
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności