Lubisz mięso drobiowe i chcesz aby było jeszcze smaczniejsze? Wieczorem będziesz miał gości, znajomych lub rodzinę, którą chcesz zaskoczyć pysznym i sycącym obiadem, gdzie na pewno pojawi się kurczak? Nie musisz spędzać dużo czasu w kuchni, aby danie było idealne. Wystarczy że dobrze przyprawisz kurczaka i ciekawe kombinacje ziół oraz przypraw sprawią że Twój kurczak będzie soczysty i pyszny. Najlepsze-porady.pl mają dla Ciebie kilka wskazówek, jak należy przyprawić kurczaka w zależności części kurczaka, którą zamierzasz podać, ale też w zależności od miękkości i soczystości, którą chcesz uzyskać.
Pierś z kurczaka
Miękkie kawałki kurczaka, które są bez skóry najlepiej przyprawiać tylko świeżo zmielonymi przyprawami oraz suszonymi ziołami. Nie dodawać nic więcej i nie mieszaj za dużo przypraw razem. Wybierz 2-3, które najbardziej chcesz aby były odczuwalne. Za dużo przypraw sprawi że cały smak kurczaka zostanie wymieszany i w końcu nic smacznego z tego nie wyjdzie. Im mniej tym lepiej ;)
Udka, skrzydełka lub cały kurczak
Jeśli zamierzasz przygotować udka, skrzydełka lub całego kurczaka to wcześniej warto zamarynować mięso w oliwie, do której fajnie będzie pasował czosnek i kilka ziół. Taka marynata doda ciekawego smaku i Twoje danie będzie wyjątkowo.
Czas marynowania
W każdym przypadku, jeśli przygotowujesz danie z drobiowym mięsem to pamiętaj że może ono leżeć w marynacie najwyższej 2 godziny przed gotowaniem, smażeniem czy pieczeniem. Jeśli pozostawisz mięso w marynacie na więcej niż 2 godziny to stanie się ono zbyt gąbczaste, zamiast soczystego i miękkiego i będzie odczuwalny jedynie mocny smak przypraw, a nie kurczaka.