09.02.2024

Jak przyrządzić mak na stół bożonarodzeniowy?

Jak przyrządzić mak na stół bożonarodzeniowy?

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Agnieszka Nowak
Agnieszka jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, pasjonatką zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania. Jej artykuły oferują praktyczne porady dotyczące zdrowej diety, aktywności fizycznej oraz radzenia sobie ze stresem.
Udostępnij

Mak to roślina, której nie może zabraknąć w potrawach przygotowywanych na stół bożonarodzeniowy — perfekcyjnie wzbogaci aromat uczty. Mak to rodzaj rośliny z rodziny makowatych — dostępnych jest wiele jego gatunków. Przez smakoszy ceniony jest za ogrom znajdujących się w nim cennych składników. W maku można doszukać się potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania minerałów oraz witamin. Czy mak pełen jest właściwości zdrowotnych? Czytaj dalej, a znajdziesz odpowiedź na to pytanie.


Odmiany maku
Mak to roślina, która jest uprawiana na całym świecie, co oznacza, że dostępne są jej różnorodne wariacje — każda odmiana ma inne właściwości, a co ważniejsze zastosowanie. Niebieski mak wykorzystywany jest jako farsz do wszelakich deserów. Mak polny wykorzystywany jest w tworzeniu kosmetyków, istnieje jeszcze odmiana maku lekarskiego.

Jakie substancje odżywcze znajdują się w maku?
Niebieski mak jest pełen witaminy A oraz E, które są odpowiedzialne za naszą codzienną witalność. Co więcej, w maku obecne są także inne witaminy, tj. D i C, które stymulują odporność organizmu. Regularnie spożywany mak zapewnia dużą dawkę wapnia, żelaza, miedzi i cynku.

Jak przyrządzić mak?
Przed świętami bożonarodzeniowymi oraz przed Wielkanocą mak kupowany jest w celu przygotowania makówki albo kutii. Jednakże, aby wykorzystać go w wymienionych powyżej potrawach, należy go odpowiednio przyrządzić. Odpowiednio wcześnie należy namoczyć mak, aby zyskał on na pożądanej miękkości. Aromatyczny smak można wydobyć z maku poprzez ugotowanie go nie w wodzie, a w tłustym mleku. Warto pamiętać, że mak, który chcemy użyć w farszu do deserów, należy przynajmniej kilkukrotnie przemielić w maszynce.

Jak nie stracić smaku maku?
Żeby uniknąć gorzkiego smaku maku, przed podjęciem jakichkolwiek działań wszystkie ziarna trzeba sparzyć wrzątkiem. Już przy kupowaniu ziaren maku, należy im się dokładnie przyjrzeć — nieprzyjemny smak może wynikać z tego, że ziarna są po prostu zepsute.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Kulinarne porady Czy opis porady Jak przyrządzić mak na stół bożonarodzeniowy? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak przyrządzić mak na stół bożonarodzeniowy?? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak przyrządzić mak na stół bożonarodzeniowy?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
idealna porada do kuchni
~Jak przyrządzić mak na stół bożonarodzeniowy?
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności