najlepsze-porady.pl KulinariaJak przyrządzić rydze ?
ocena ():

Jak przyrządzić rydze ?

berlin-1571046-1920.jpg @pixabay

Rydze to grzyby jadalne, które są jednymi z popularniejszych rodzai grzybów, nie ze względu na ich wartości odżywce lecz smak. Uważane są one za jedne z najsmaczniejszych grzybów.


Rydze w zalewie octowej

Dokładnie umyj wszystkie przebrane wcześniej kapelusze. Grzyby włóż do wysokiego garnka, zalej tak by woda przykrywała kapelusze, posól i gotuj przez 10 minut. Do drugiego garnka wlej 2 szklanki wody, 1/2 szklanki octu, wrzuć 2 przekrojone cebule, wsyp przyprawy (1 łyżka soli, 1 łyżeczka cukru, pieprz. 2-3 liście laurowe, 4 kuleczki ziela angielskiego, gorczyce) następnie zagotowuj. Ugotowane grzyby przecedź i przepłucz zimną wodą. Włóż je do wcześniej wyparzonych słoiczków, zalej gorącą marynatą octową i dobrze zamknij. Słoiki pasteryzuj w dużym garnku przez około 15 minut.

Rydze smażone na maśle

Świeże, średniej wielkości rydze przebierz i oczyść. Masło rozgrzej na dużej patelni, wkładaj partiami rydze i smaż z obu stron na silnym ogniu przez 15 minut. Ułóż na półmisku, posól i popieprz.

Rydze w śmietanie

Grzyby przebierz, oczyść i dokładnie osącz. 2 łyżki masła roztop na patelni, wrzuć wcześniej pokrojone grzyby i smaż około 30 minut, po tym czasie wlej pół szklanki śmietany, przypraw solą i pieprzem. Chwilkę przesmaż cały czas mieszając. Najlepiej smakują gorące ze świeżym pieczywem.

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Najciekawsze

Podobne