Szpinak zazwyczaj źle się kojarzy, ponieważ jemy go jako odgrzewaną zieloną papkę zakupiona na dziale z mrożonkami. Świeży szpinak jest o wiele lepszy. Ma lekko winny smak i przyjemnie chrupie. Można go przyrządzac na wiele sposobów, więc najlepiej zakupić świeży szpinak i wprowadzić go do swojego menu.
Szpinak do obiadu
Można z jego udziałem przyrządzić sałatkę do obiadu. Wystarczy do szpinaku w listkach dodać liście sałaty czy też innej zieleniny. Polewamy całość winegretem lub oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Innym sposobem, jeśli nie lubimy jeśc chrupiących, surowych listków, jest ich przyrządzenie na parze. Po chwili zmiękną i można je dodawać do potraw. Kolejny przepis na szpinak do obiadu jego usmażenie na patelni z dodatkiem czosnku, gałki muszkatołowej oraz soku z cytryny, dzięki któremu szpinak nie straci zielonego koloru. Taka przystawka jest doskonała do mięsa lub omletu.
Koktajl ze szpinakiem
Wystarczy do blendera wrzucić dwie garści szpinaku, obrane jabłko i banana. Zalewamy składniki szklanką dowy i blendujemy. Taki koktajl jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Szpinak często jest łaczony także z awokado czy jarmużem. Tak naprawdę skład koktailu zależy od Twoich preferencji. Z pewnością będzie on bombą witaminową, którą warto sobie co jakiś czas zafundować dla dostarczenia organizmowi cennych substancji odżywczych.