Najlepsze Porady KulinariaJak rozpoznać dobre mięso w sklepie? Ocena 5 na podstawie 5 komentarzy

Jak rozpoznać dobre mięso w sklepie?

Jak rozpoznać dobre mięso w sklepie? @pixabay

Mięso jest jednym z głównych produktów, które spożywamy na co dzień po odpowiedniej obróbce termicznej. W mięsie znajdują się pełnowartościowe białka, witaminy oraz mnóstwo żelaza. Jednakże jest jeden haczyk, ponieważ, aby mięso oferowało nam przedstawione właściwości odżywcze, musi być to produkt możliwie najwyższej jakości. Jak wybrać w sklepie dobrej jakości mięso? Skąd wiedzieć, że sprzedawane nam mięso nie jest zepsute lub faszerowane chemią i różnymi antybiotykami? W jaki sposób rozpoznać mięso, aby było smaczne, a zarazem służyło naszemu zdrowiu?


Mięso od dobrego i znanego producenta
Przede wszystkim należy wybierać mięso, które pochodzi od znanego i cenionego na rynku producenta, który nie ukrywa, skąd pochodzi jego mięso, a także nie kryje się z zasadami hodowli oraz pokarmem, jaki jest dostarczany zwierzętom. Dobry producent będzie poświadczony przez jednostki certyfikujące. Certyfikat SGS potwierdza, że drób jest chowany bez antybiotyków, natomiast PCBC potwierdza zgodność z wymaganiami, dzięki którym mięso jest wolne od GMO, a za to zwierzęta są karmione paszą roślinną z dodatkiem witamin, minerałów oraz ziół. 

Wybierz odpowiednią hodowlę
Jeżeli chcesz mieć dobrej jakości mięso, musisz poznać sposób, w jaki są prowadzone hodowle. W obecnych czasach producenci kładą dużą uwagę na podawania zwierzętom produktów naturalnych i bogatych w cenne właściwości odżywcze. Przykładem takiego mięsa wysokiej jakości będzie mięso, które pochodzi np. z chowu bez antybiotyków. Kurczak wychowany na samej paszy rośnie wolniej niż kurczak na antybiotykach, jednakże jego zapach i smak będzie bardziej wyrazisty. Warto wybierać mięso od dostawców, którzy dbają o hodowane zwierzęta, a także swoich przyszłych klientów. 

Znajdź zaufany sklep
Oprócz producenta, od którego kupisz mięso, niezwykle ważny jest też sklep, który wybierzesz. Najlepszym wyborem będzie sklep, w którym mamy do czynienia z dość szybką i dynamiczną rotacją produktów oraz częstymi dostawami, ponieważ wtedy mamy pewność, że kupiony przez nas towar będzie świeży. Przy zakupach zawsze należy sprawdzić datę przydatności spożycia mięsa - najczęściej jest ona podana na opakowaniach, jeżeli mamy do czynienia z wcześniej zapakowanym mięsem, a jeżeli kupujemy mięso na wagę, warto zapytać się sprzedawcy o przekazanie nam tych cennych szczegółów. 

Polskie produkty
Warto postawić na to, co polskie wybierając krajowe wędliny, mięso i przetwory mięsne, zamiast produkty od producentów zagranicznych. Ważne jest kupowanie produktów regionalnych, aby mięso nie musiało zbyt długo przebywać w transporcie. Polska jest jednym z czołowych producentów drobiu, który nie tylko znany jest z dobrej jakości, ale również z niezaprzeczalnych walorów smakowych. 

Wygląd i zapach mięsa
Zanim kupisz ze sklepu mięso porządnie mu się przyjrzyj - sprawdź jakiego jest koloru i jaką ma teksturę, jeżeli możesz sprawdź, także jak pachnie. W przypadku kupna drobiu jeżeli produkt jest świeży, będzie prezentował się w odcieniu bladoróżowym lub delikatnie złotawym. Struktura mięsa powinna być elastyczna i jędrna. Drób dobrej jakości nie powinien mieć żadnego niepokojącego zapachu. 

Jakie części mięsa wybierać?
Kurczak jest najczęściej wybieranym rodzajem mięsa przez osoby w wieku od 18 do 29 lat - decydują się na niego osoby, które cenią go ze względu na jego łatwe przygotowanie, a także smaczność mięsa. na drugi miejscu uplasowały się udka kurczaka lub ćwiartki, które znane są ze swojej soczystości i aromatu. Osoby ze starszej grupy wiekowej natomiast częściej skłaniają się ku tuszce z kurczaka, która nie tylko nadaje się do ugotowania rosołu, ale również do całkowitego upieczenia. 

Uważaj na wędliny
Szczególną ostrożność musisz zachować, wybierając mięso przetworzone, a więc wędliny - na ich opakowaniach najczęściej znajdziesz informację o tym, jakich części mięsa użyto do ich wytworzenia. Najlepszym rozwiązaniem w przypadku wędlin jest wybieranie produktów o prostym składzie. 

Dodaj komentarz

~Kasia W
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Ja sięgam tylko po mięso z certyfikatem QAFP. Fajnie opisane jest o tym systemie na dobrydrob.pl.

~Joanna
Dodano:
1
0

Najlepiej po prostu mieć zaufane sklepy z mięsem, gdzie nie trzeba sprawdzać ani świeżości, ani jakości mięsa. Ja tak mam ze sklepem Kiszeczka, bo jest obok mnie przy Bartyckiej.

Jolanta
Dodano:
1
0

Wygląd mięsa wiele mówi o jakości.

Edyta
Dodano:
1
0

Od kilku lat kupuję mięso w zaufanym sklepie, nigdy się nie zawiodłam.

tr
Dodano:
1
0

kupuję mięso pakowanie w atomsferze ochotonnej lub w sklepie w którym mięsą sami rozbierają i mają duży obrót


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Jak zarejestrować numer z plusa
h*j gnoj i mogiła twoja stara to kobyła
Ciekawy artykuł, w dzisiejszych czasach materiały kompozytowe...
Super przepis!!!
ja lubie jeszcze dodac kilka kropli soku z limonki. na co...
Dobrze przefiltrowana nalewka, dobrze spakuje i można zawsze...
Nutella ze śliwek to dla mnie nowość.