Najlepsze Porady KulinariaJak rozpoznać dobre mięso w sklepie? Ocena 5 na podstawie 4 komentarzy

Jak rozpoznać dobre mięso w sklepie?

Jak rozpoznać dobre mięso w sklepie? @pixabay

Mięso jest jednym z głównych produktów, które spożywamy na co dzień po odpowiedniej obróbce termicznej. W mięsie znajdują się pełnowartościowe białka, witaminy oraz mnóstwo żelaza. Jednakże jest jeden haczyk, ponieważ, aby mięso oferowało nam przedstawione właściwości odżywcze, musi być to produkt możliwie najwyższej jakości. Jak wybrać w sklepie dobrej jakości mięso? Skąd wiedzieć, że sprzedawane nam mięso nie jest zepsute lub faszerowane chemią i różnymi antybiotykami? W jaki sposób rozpoznać mięso, aby było smaczne, a zarazem służyło naszemu zdrowiu?


Mięso od dobrego i znanego producenta
Przede wszystkim należy wybierać mięso, które pochodzi od znanego i cenionego na rynku producenta, który nie ukrywa, skąd pochodzi jego mięso, a także nie kryje się z zasadami hodowli oraz pokarmem, jaki jest dostarczany zwierzętom. Dobry producent będzie poświadczony przez jednostki certyfikujące. Certyfikat SGS potwierdza, że drób jest chowany bez antybiotyków, natomiast PCBC potwierdza zgodność z wymaganiami, dzięki którym mięso jest wolne od GMO, a za to zwierzęta są karmione paszą roślinną z dodatkiem witamin, minerałów oraz ziół. 

Wybierz odpowiednią hodowlę
Jeżeli chcesz mieć dobrej jakości mięso, musisz poznać sposób, w jaki są prowadzone hodowle. W obecnych czasach producenci kładą dużą uwagę na podawania zwierzętom produktów naturalnych i bogatych w cenne właściwości odżywcze. Przykładem takiego mięsa wysokiej jakości będzie mięso, które pochodzi np. z chowu bez antybiotyków. Kurczak wychowany na samej paszy rośnie wolniej niż kurczak na antybiotykach, jednakże jego zapach i smak będzie bardziej wyrazisty. Warto wybierać mięso od dostawców, którzy dbają o hodowane zwierzęta, a także swoich przyszłych klientów. 

Znajdź zaufany sklep
Oprócz producenta, od którego kupisz mięso, niezwykle ważny jest też sklep, który wybierzesz. Najlepszym wyborem będzie sklep, w którym mamy do czynienia z dość szybką i dynamiczną rotacją produktów oraz częstymi dostawami, ponieważ wtedy mamy pewność, że kupiony przez nas towar będzie świeży. Przy zakupach zawsze należy sprawdzić datę przydatności spożycia mięsa - najczęściej jest ona podana na opakowaniach, jeżeli mamy do czynienia z wcześniej zapakowanym mięsem, a jeżeli kupujemy mięso na wagę, warto zapytać się sprzedawcy o przekazanie nam tych cennych szczegółów. 

Polskie produkty
Warto postawić na to, co polskie wybierając krajowe wędliny, mięso i przetwory mięsne, zamiast produkty od producentów zagranicznych. Ważne jest kupowanie produktów regionalnych, aby mięso nie musiało zbyt długo przebywać w transporcie. Polska jest jednym z czołowych producentów drobiu, który nie tylko znany jest z dobrej jakości, ale również z niezaprzeczalnych walorów smakowych. 

Wygląd i zapach mięsa
Zanim kupisz ze sklepu mięso porządnie mu się przyjrzyj - sprawdź jakiego jest koloru i jaką ma teksturę, jeżeli możesz sprawdź, także jak pachnie. W przypadku kupna drobiu jeżeli produkt jest świeży, będzie prezentował się w odcieniu bladoróżowym lub delikatnie złotawym. Struktura mięsa powinna być elastyczna i jędrna. Drób dobrej jakości nie powinien mieć żadnego niepokojącego zapachu. 

Jakie części mięsa wybierać?
Kurczak jest najczęściej wybieranym rodzajem mięsa przez osoby w wieku od 18 do 29 lat - decydują się na niego osoby, które cenią go ze względu na jego łatwe przygotowanie, a także smaczność mięsa. na drugi miejscu uplasowały się udka kurczaka lub ćwiartki, które znane są ze swojej soczystości i aromatu. Osoby ze starszej grupy wiekowej natomiast częściej skłaniają się ku tuszce z kurczaka, która nie tylko nadaje się do ugotowania rosołu, ale również do całkowitego upieczenia. 

Uważaj na wędliny
Szczególną ostrożność musisz zachować, wybierając mięso przetworzone, a więc wędliny - na ich opakowaniach najczęściej znajdziesz informację o tym, jakich części mięsa użyto do ich wytworzenia. Najlepszym rozwiązaniem w przypadku wędlin jest wybieranie produktów o prostym składzie. 

Dodaj komentarz

~Joanna
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
1
0

Najlepiej po prostu mieć zaufane sklepy z mięsem, gdzie nie trzeba sprawdzać ani świeżości, ani jakości mięsa. Ja tak mam ze sklepem Kiszeczka, bo jest obok mnie przy Bartyckiej.

Jolanta
Dodano:
1
0

Wygląd mięsa wiele mówi o jakości.

Edyta
Dodano:
1
0

Od kilku lat kupuję mięso w zaufanym sklepie, nigdy się nie zawiodłam.

tr
Dodano:
1
0

kupuję mięso pakowanie w atomsferze ochotonnej lub w sklepie w którym mięsą sami rozbierają i mają duży obrót


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Zdecydowanie zgadzam się z tytułem tego artykułu.
Odpowiedni Dress code również ma znaczenie.
Zasady Savoir Vivre są bardzo ważne.
Polecam wypróbować ten przepis.
Bardzo dobry przepis. Już kilka razy taki kalafior zagościł na...
miodu nie należy dodawać do gorącej herbaty
Nie słyszałam jeszcze o takiej metodzie przygotowywania...
Ciasto bez pieczenia jest szybkie. W sam raz na...